ONU şi-a cerut scuze pentru eşecul gestionării crizei din Rwanda, la 20 de ani de la genocid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colin Keating, preşedintele Consiliului de Securitate al ONU între 1993 şi 1996, a avut o intervenţie rară în care şi-a cerut scuze în mod public pentru refuzul consiliului de a preveni şi de a interveni în genocidul din Rwanda, în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste un milion de oameni.

Colin Keating a adresat scuza în timpul evenimentului de comemora a 20 de ani de la episodul tragic din istoria Rwandei, având o intervenţie rară, căruia i s-au alăturat şi alţi oficiali internaţionali. Fostul preşedinte al Consiliului de Securitate a scos în evidenţă totodată şi măsurile luate ulterior de ONU pentru a preveni repetarea unui alt genocid, relatează Associated Press.

În cadrul reuniunii au fost lăudate angajamentul ONU şi măsurile post-1994 menite să pună pe primul loc valoarea vieţii omeneşti în centrul misiunilor organizaţiei. Cu toate acestea, persistă criticile potrivit cărora Consiliul de Securitate a eşuat în a preveni atrocităţile din Siria, Republica Centrafricană şi din Sudanul de Sud.

Membrii consiliului au adoptat miercuri, în unanimitate, o rezoluţie care cere tuturor ţărilor să se reangajeze în lupta împotriva genocidelor şi au subliniat din nou responsabilitatea organizaţiei de a proteja oamenii din toată lumea faţă de crimele împotriva umanităţii.

Ambasadorul american la ONU Samantha Power a admis miercuri că Statele Unite ale Americii au preferat să retragă trupele Organizaţei Unite în loc să consolideze preze nţa lor pe teritoriul Rwandei, măsură care ar fi putut cruţa numeroase vieţi irosite în luptele între etniile Hutu şi Tutsi. Oficialul american a declarat că Statele Unite şi-au învăţat lecţia.

Ambasadorul Rwandei în cadrul ONU, Eugene-Richard Gasana,a  declarat în faţa participanţilor la reuniune că „uciderea sistematică a bărbaţilor, femeilor şi a copiilor (din Rwanda) s-a petrecut sub ochii comunităţii internaţionale”. „Genocidul împotriva comunităţii Tutsi a scos în evidenţă eşecul metodelor ONU de a preveni conflictele”, a adăugat oficialul.

image

Eugene-Richard Gasana, ambasadorul Rwandei în cadrul ONU

Mai mult, scene „de groază” care au avut loc în trecutul apropiat în Republica Centrafricană, Siria şi Sudanul de Sud au dus la pierderea unei bune părţi din capitalul de încredere al Consiliului de Securitate, Naţiunile Unite având încă o cale lungă până la a-şi reabilita imaginea, potrivit spuselor lui Gasana.

image

Locuitori din Rwanda, la sosirea camioanelor Crucii Roşii cu ajutoare 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite