ONU prezintă la Geneva o propunere în vederea unei noi Constituţii siriene

ONU prezintă la Geneva o propunere în vederea unei noi Constituţii siriene

FOTO Arhivă

Mediatorul ONU le-a prezentat reprezentanţilor Guvernului şi opoziţiei siriene o prounere vizând pregătirea unei noi Constituţii, unul dintre subiectele majore de pe ordinea de zi a negocierilor de pace reluate marţi la Geneva, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Delegaţia regimului, condusă de către ambasadorul sirian la ONU Bashar al-Jaafari, şi delegaţia Înaltului Comitet pentru Negocieri (HCN), din care fac parte principalele grupări aflate în opoziţie, au reluat discuţiile miercuri cu emisarul special al ONU pentru Siria Staffan de Mistura.

În afară de sirieni, diplomatul italiano-suedez s-a întâlnit cu Henry Ensher, ambasadorul american pe lângă organizaţii internaţionale şi cu adjunctul ministrului rus de Externe Ghenadi Gatilov, cu care s-a întâlnit deja marţi.

Două surse din cadrul opoziţiei au declarat pentru AFP că mediatorul a prezentat marţi seara HCN un document care propune înfiinţarea unei echipe de activişti din societatea civilă şi de tehnocraţi însărcinaţi să pregătească terenul în vederea unei viitoare Constituţii.

Această echipă „consultativă” ar putea să treacă la treabă imediat şi să elaboreze „un proiect constituţional potrivit opţiunilor specifice”, se arată în acest document, după care AFP a obţinut o copie.

Acest lucru va permite ”să se evite un vid constituţional sau juridic în timpul procesului tranziţiei politice care este în curs de negociere”.

Viitoarea Constituţie este unul dintre cele patru subiecte introduse pe ordinea de zi de către mediator - alături de lupta împotriva terorismului, guvernanţa (termen folosit pentru a evoca o tranziţie politică) şi organizarea unor alegeri.

Însă unul dintre reprezentanţii HCN, Munzer Makhos, a declarat pentru AFP că opoziţia are ”multe rezerve” faţă de această propunere.

„Acest document a fost o surpriză. Nu ne aşteptam”, a recunoscut el. ”Nu ştim care este obiectivul şi cum va fi pus în aplicare. Nu vrem alt grup sau altă comisie în afara controlului nostru”.

Reprezentanţii Guvernului sirian prezenţi la Geneva nu au vrut să comenteze, însă o sursă apropiată delegaţiei lor a confirmat că au primit o copie a documentului.

Cinci rânduri de negocieri indirecte - cele două delegaţii refuză să-şi vorbească faţă în faţă - au fost deja organizate din 2016 pe malul Lacului Léman de către mediatorul ONU, dar fără vreun rezultat.

În decurs de şase ani, în război au fost ucise 320.000 de persoane, jumătate din sirieni şi-au abandonat casele, iar economia şi infrastructura ţării au fost distruse.

Miercuri, familii de deţinuţi sirieni s-au adnat în faţa Palatului Naţiunilor - sediul ONU la Geneva - cu portrete ale rudelor lor dispărute.

Ele le-au scris numele pe bande lungi de hârtie, aşezate pe jos.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările