ONU interzice în premieră unui număr de patru cargouri nord-coreene suspecte să intre în vreun port din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nave nord-coreene
Nave nord-coreene

Comitetul ONU care monitorizează aplicarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord a identificat ”patru nave” care transportau mărfuri interzise şi le-a interzis să intre în vreun port din lume - o ”premieră” - a anunţat Hugh Griffiths, coordonatorul experţilor însărcinaţi cu dosarul nord-coreean, relatează AFP.

”Este prima oară în istoria ONU” când nave idetificate ca transportând mărfuri interzise prin rezoluţii ONU primeasc interdicţia de a intra în porturi, a declarat Griffiths luni pentru trei jurnalişti, unul de la AFP.

Griffiths a făcut aceste declaraţii la finalul unei reuniuni publice, la ONU, deschisă tuturor membrilor ONU, în cursul căreia el a anunţat interzicerea accesului în orice port a acestor patru cargouri suspectate că încalcă rezoluţii ONU. Nicio informaţie nu a putut să fie obţinută imediat despre proprietarul lor real, nord-coreean ori altul.

Interdicţia a fost hotărâtă pe 5 octombrie, a precizat Hugh Griffiths. "Aceste patru nave sunt interzise în toate porturile (...) deoarece transportă mărfuri interzise”, a adăugat el, refuzând să precizeze despre ce mărfuri este vorba.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, cele patru nave au fost vizate din cauză că transportă cărbune, fier sau peşte nord-coreean, mărfuri vizate de ultimele serii de sancţiuni impuse de ONU.

”Desemnarea a patru nave nu înseamnă o blocare a activelor sau o interdicţie de călătorie. Este vorba despre o interdicţie (a accesului în) porturi”, a explicat Hugh Griffiths. "Aceasta este o decizie mai degrabă rapidă şi decisivă a Comitetului”, în urma rezoluţiilor impuse în ultimele luni Coreei de Nord, şi-a exprimat el satisfacţia.

DIPLOMAŢI NORD-COREENI

Diplomaţi nord-coreeni au asistat, fără să ia cuvântul, la această reuniune ONU, a doua de acest tip organizată pe tema aplicării regimului sancţiunilor impuse Phenianului.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, cele patru nave vizate de decizia ONU sunt PETREL 8 (numărul 9562233), HAO FAN 6 (numărul 8628597), TONG SAN 2 (numărul 8937675) şi JIE SHUN (numărul 8518780).

Potrivit site-ului MarineTraffic, cargourile PETREL, HAO FAN şi TONG SAN navighează sub pavilionul Comorelor, Saint Kitts şi Nevis şi Coreei de Nord. Pavilionul sub care navighează a patra navă nu a fost identificat.

”Este crucial ca rezoluţiile să fie deplin aplicate”, a subliniat în cursul reuniunii preşedintele în exerciţiu al Comitetului ONU de monitorizare a implementării sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord, reprezentantul adjunct al misiunii italiene, Inigo Lambertini.

”Sancţiunile nu sunt un scop în sine”, ele vizează să determine Coreea de Nord să vină la masa negocierilor şi să discute despre programele sale de înarmare care sunt considerate o ameninţare la adresa stabilităţii mondiale”, a subliniat diplomatul după întâlnire. ”Dar, bineînţeles, pentru a fi eficiente, sancţiunile trebuie să fie aplicate de toată lumea”.

”Obiectivul principal” al unei asemenea reuniuni este sensibilizarea statelor membre ONU să aplice întru totul rezoluţiile care prevăd sancţiuni. ”La urmă nu vor putea să spună că nu ştiau”, a subliniat diplomatul italian.

”ANCHETE ÎN CURS”

În această vară, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, la iniţiativa Statelor Unite, o a şaptea şi o a opta serie de sancţiuni economice dure împotriva Coreei de Nord, mai întâi pe 5 august, apoi pe 11 septembrie, cu scopul de a o pedepsi pentru că a efectuat teste de rachete balistice şi un test nuclear.

La 5 august ONU a interzis exporturile nord-coreene de cărbune, de fier şi de peşte. În rezoluţie, ONU prevede ca acest Comitet poate să interzică accesul în porturi a navelor care transportă mărfuri interzise, mai puţin cele umanitare, stabilite dinainte de către Comitetul ONU însărcinat cu sancţiuni.

În cadrul reuniunii de la ONU, Hugh Griffiths a anunţat că Phenianul continuă să ocolească sancţiunile şi să exporte cărbune. Diplomaţi nord-coreeni aflaţi în post în străinătate fac, de asemenea, afaceri comerciale în profitul ţării lor, a precizat el.

Pe 11 septembrie, ONU şi-a consolidat sancţiunile şi a interzis exporturile de textile nord-coreene, a limitat importurile de petrol ale Phenianului şi a interzis orice participare a statelor membre la întreprinderi comune cu Coreea de Nord.

Potrivit lui Hugh Griffiths, în locul constatării unei închideri a acestor întreprinderi, experţii însărcinaţi cu monitorizarea aplicării sancţiunilor le văd dezvoltându-se.

”Însă nu pot să spun nimic despre aceste anchete în curs”, a declarat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite