ONU dezvăluie noi înregistrări înfiorătoare cu asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi: „A ajuns mielul de sacrificiu?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Jamal Khashoggi desemnat printre personalitatile anului 2018 de revista Time FOTO Captura Time

Cu câteva minute înainte ca jurnalistul saudit Jamal Khashoggi să fie ucis şi dezmembrat în luna octombrie a anului trecut, doi dintre cei bănuiţi a fi asasinii săi, care l-au aşteptat la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, discutau despre misiunea pe care trebuiau să o îndeplinească, potrivit unui raport ONU publicat miercuri.

Va fi „posibil să punem trunchiul într-un sac?“, a întrebat Maher Mutreb, un ofiţer saudit de informaţii, care lucra pentru un consilier important al prinţului moştenitor saudit, potrivit Reuters.

„Nu. E prea greu“, a răspuns Salah al-Tubaigy, un medic legist de la Ministerul de Interne, care avea să dezmembreze şi să scape de cadavru. El şi-a exprimat speranţa că misiunea sa va fi „uşoară“.

Tubaiqy a continuat: „Încheieturile vor fi separate. Nu este o problemă. Corpul este greu. Prima dată tai pe podea. Dacă  luăm pungi de plastic şi-l tăiem în bucăţi, se va termina. Le vom împacheta pe fiecare dintre ele“.

Mutreb şi alte zece persoane sunt judecate acum în procese închise, în Arabia Saudită, pentru rolul pe care l-au jucat în crimă.

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a respins raportul anchetatorilor şi a spus că nu este „nimic nou“.

El a adăugat printr-un mesaj pe Twitter: „Analiza raportorului din consiliul privind drepturile omului conţine contradicţii clare şi acuzaţii nefondate care-i pun la îndoială credibilitatea“.

Raportul, care cere ca prinţul moştenitor saudit Mohammed Bin Salman şi alţi oficiali importanţi să fie investigaţi în legătură cu implicarea lor în moartea lui Khashoggi, se bazează pe înregistrări şi descoperiri medico-legale ale anchetatorilor turci şi informaţii din procesele suspecţilor din Arabia Saudită.

Khashoggi, critic al prinţului şi editorialist al publicaţiei Washington Post, a fost văzut ultima dată la consulat, de unde trebuia să ia mai multe acte necesare pentru a se căsători.

Raportul concluzionează că uciderea sa a fost deliberată şi premeditată. CIA şi mai multe state occidentale cred că prinţul saudit a ordonat asasinatul, lucru pe care oficiaţii de la Riad îl resping.

La sfârşitul conversaţiei cu Tubaigy, Mutreb înteabă dacă „mielul de sacrificiu“ a ajuns. Numele lui Khashoggi nu este menţionat niciodată în timpul conversaţiei, dar două minute mai târziu acesta intră în clădire.

Khashoggi este condus în biroului consulului general, de la etajul doi, acolo unde se întâlneşte cu Mutreb, pe care îl cunoştea de pe vremea când cei doi lucrau împreună la Ambasada Arabiei Saudite din Londra, cu câţiva ani mai devreme.

Mutreb îi spune lui Khashoggi să-i trimită fiului său un mesaj pe telefon.

„Ce ar trebui să-i spun? Ne vedem curând? Nu pot spune răpire“, răspunde jurnalistul.

„Să fie scurt“, vine replica. „Dă-ţi jos haina“.

„Cum se poate întâmpla acest lucru într-o ambasadă?“, spune Khashoggi. „Nu voi scrie nimic“.

„Scrie, domnule Jamal. Grăbeşte-te. Ajută-ne ca să te putem ajuta, pentru că în cele din urmă te vom duce înapoi în Arabia Saudită şi dacă nu ne ajuţi, ştii ce se va întâmpla până la urmă; haide să găsim un sfârşit bun la această problemă“, spune Mutreb.

Raportul mai menţionează că restul înregistrărilor conţin sunete de mişcare, respirat greu şi folii de plastic care sunt împachetate, despre care serviciile secrete turce au spus că s-au auzit după ce Khashoggi fusese ucis, în timp ce oficialii dezmembrau corpul.

Pe aceeaşi temă:

Ce ar fi spus într-o înregistrare unul dintre ucigaşii jurnalistului Khashoggi

Există probe suficiente pentru anchetarea prinţului saudit Mohammed bin Salman în legătură cu asasinarea lui Jamal Khashoggi

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite