ONU denunţă încălcarea libertăţilor în Rusia şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michelle Bachelet FOTO EPA-EFE
Michelle Bachelet FOTO EPA-EFE

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a criticat vineri restricţiile asupra libertăţilor impuse în Rusia şi China.

Michelle Bachelet şi-a prezentat vineri raportul anual privind respectarea drepturilor omului. Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a criticat în special Rusia şi China şi a salutat modificarea politicii SUA privind migraţia, transmite AFP.

„Regret intrarea în vigoare, la sfârşitul anului trecut, a noilor dispoziţii legale care limitează şi mai mult libertăţile fundamentale, în special drepturile constituţionale garantate la libertatea de expresie, de reuniune paşnică şi de asociere. Legile restrictive existente au continuat să fie aplicate cu rigoare, inclusiv cu prilejul recentelor manifestaţii în întreaga ţară”, a declarat Bachelet referitor la Rusia, denunţând totodată „folosirea forţei în mod inutil şi disproporţionat” de către forţele de ordine ruse.

În China, „drepturile fundamentale şi libertăţile civile continuă să fie restrânse în numele securităţii naţionale şi al răspunsului la COVID-19”, a subliniat Înaltul Reprezentant ONU pentru Drepturile Omului, adăugând că activişti, avocaţi şi apărători ai drepturilor omului sunt supuşi unor „detenţii arbitrare şi procese inechitabile”.

Oficialul ONU a mai atras atenţia şi asupra faptului că peste 600 de persoane fac obiectul unei anchete în Hong Kong pentru că au participat la manifestaţii şi şi-a reiterat apelul la o „evaluare completă şi independentă” a situaţiei drepturilor omului în Xinjiang unde, potrivit studiilor unor institute din SUA şi Australia, cel puţin un milion de uiguri sunt internaţi în „lagăre”.

Regimul autoritar de la Beijing respinge termenul de „lagăr” şi vorbeşte mai degrabă despre „centre de formare profesională” destinate să ajute populaţia să găsească locuri de muncă şi să se îndepărteze de extremism, notează AFP.

Michelle Bachelet şi-a exprimat totodată satisfacţia pentru schimbarea politicii SUA în domeniul migraţiei odată cu venirea la Casa Albă a lui Joe Biden. Ea a salutat astfel „noile măsuri luate pentru a pune capăt mai multor politici migratorii care încălcau drepturile fundamentale ale migranţilor şi refugiaţilor, în special decretele vizând renunţarea la politica de separare a familiilor”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite