ONU: campaniile guvernul lui Bashar al-Assad împotriva rebelilor duc la „dispariţia sistematică a populaţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un sirian aflat pe locul detonării unei bombe. FOTO Reuters
Un sirian aflat pe locul detonării unei bombe. FOTO Reuters

Un grup de anchetatori ai ONU a publicat joi un raport prin care specialiştii au susţinut că regimul sirian este vinovat de crime împotriva umanităţii şi că provoacă „dispariţia sistematică” a sirienilor. La acest fenomen îngrijorător contribuie şi conflictele sângeroase în interiorul opoziţiei, rebelii întorcându-se unii împotriva lor.

Raportul se bazează pe o serie de interviuri cu supravieţuitorii atacurilor şi cu rudele victimelor războiului civil. Anchetatorii au ajuns la concluzia că strategia folosită de regimul preşedintelui Bashar al-Assad este responsabilă de crime împotriva umanităţii din cauză că are la bază o campanie de răspândire a terorii şi a dezinformării printre sirienii ai căror rude au dispărut fără urmă.

Grupurile rebele precum Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), având legături strânse cu reţeaua teroristă al-Qaeda, controlează o mare parte din nordul Siriei, potirivit cotidianului britanic „The Huffington Post”. SIIL a început să sechestreze oameni şi să înfiinţeze o reţea de închisori secrete, au spus anchetatorii Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Reprezentanţii Coaliţiei Naţionale Siriene, cel mai mare grup de opoziţie sirian în exil, au declarat că orice grupare de opozanţi ai regimului lui Assad care sechestrează în mod ilegal cetăţeni nevinovaţi încalcă tocmai obiectivele revoluţiei siriene.  Tot ei au spus că SIIL nu face parte din opoziţie, ci „acţiunile ei servesc intereselor regimului”, citează „The Huffington Post.

Mii de sirieni dispar peste noapte, de parcă nici nu ar fi existat

În ceea ce priveşte strategia puterii de la Damasc, anchetatorii au spus că au observat o anumită particularitate aplicată în toate campaniile împotriva rebelilor. Mai exact, miliţia sechestrează oamenii în urma unor arestări în masă sau raiduri, precum şi în urma verificărilor în spitale şi la punctele de control răspândite în toată ţara. Ulterior, aceşti oameni dispar fără urmă, iar oficialii neagă existenţa lor.

„Pare să fie o politică (a guvernului sirian) pentru că este foarte răspândită. Se întâmplă în toată ţara”, a spus Karen Koning AbuZayd, membră a echipei de anchetă a Naţiunilor Unite. „Ştim că este vorba de mii de oameni, dar nu putem şti câţi dintre ei sunt în detenţie”, a continuat aceasta.

Amnesty International a transmis joi că SIIL „a batjocorit fără milă drepturile sirienilor” aflaţi în închisorile din nordul ţării, declaraţii bazate pe interviurile cu foşti deţinuţi. Aceştia au spus că prizonierii sunt torturaţi şi ucişi fără ştirea oficialilor sau a familiilor victimelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite