ONU acuză regimul condus de Bashar al-Assad de exterminarea unor deţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de anchetă a Naţiunilor Unite privind încălcările drepturilor omului în Siria a acuzat luni Damascul de „exterminarea“ unor deţinuţi, dând asigurări că „decesele masive“ din închisorile administrate de regimul lui Bashar al-Assad sunt rezultatul unei „politici de stat“, relatează AFP online.

„Mii de deţinuţi au fost ucişi în ultimii patru ani şi jumătate“, dezvăluie într-un raport cei patru experţi ai Comisiei ONU privind Siria.

Ei „au fost bătuţi până la moarte sau au decedat din cauza rănilor şi actelor de tortură“, denunţă ei, asimilând politica de „exterminare“ a deţinuţilor din închisorile administrate de regimul de la Damasc cu o „crimă împotriva umanităţii“.

„Este evident că autorităţile guvernamentale sunt la curent cu decesele survenite la mare scară în închisorile şi centrele de detenţie pe care le administrează“, susţin experţii ONU.

„Aceste decese masive“ au loc din cauza condiţiilor foarte precare din închisori şi pe fondul „unei politici de stat ce are drept scop atacarea populaţiei civile“, acuză ei.

Experţii ONU care anchetează încălcările drepturilor omului în Siria nu au primit niciodată permisiunea de a se deplasa în teritoriul sirian, anchetele lor bazându-se pe documente, fotografii din satelit şi informaţii primite de la mii de victime.

Peste 620 de persoane au fost intervievate pentru redactarea ultimului raport, 200 dintre ele fiind martore la cel puţin un deces.

Frontul Al-Nusra, aripa siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, şi organizaţia extremistă Statul Islamic sunt la rândul lor acuzate de crime împotriva umanităţii şi crime de război pentru actele de tortură şi execuţiile sumare produse în centrele de detenţie din teritoriile pe care le controlează.

Cel puţin 260.000 de persoane au fost ucise în conflictul din Siria, care a izbucnit în martie 2011, după reprimarea manifestaţiilor paşnice împotriva puterii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite