Omul care poate porni sau evita războiul în Siria: cine este microbiologul suedez care are în mâini soarta sirienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ake Sellstrom (centru) a condus misiunea ONU şi în Irak, când era anchetată folosirea de arme chimice de către regimului lui Saddam Hussein în Războiul din Golf. FOTO Reuters
Ake Sellstrom (centru) a condus misiunea ONU şi în Irak, când era anchetată folosirea de arme chimice de către regimului lui Saddam Hussein în Războiul din Golf. FOTO Reuters

Dintr-odată, omul de ştiinţă suedez Ake Sellstrom a fost mutat din sala de curs în care predă la Universitatea Umea în mijlocul celui mai acut conflict din lume în momentul de faţă. Acum, el trebuie să stabilească dacă miile de sirieni răniţi săptămâna trecută - dintre care până la 1.300 au murit - au fost atacaţi cu arme chimice.

La câteva ore după ce preşedintele Bashar al-Assad şi-a dat în final acordul pentru ca o echipă de specialişti ONU să efectueze o anchetă pentru a stabili dacă s-au folosit sau nu arme chimice, convoiul Naţiunilor Unite ieşea din parcarea hotelului din Damasc în care aştepta aprobarea. Cel care-l conduce este Ake Sellstrom, profeesor universitar şi cercetător din Suedia, scriu jurnaliştii „Foreign Policy”.  

La scurt timp după ce ieşeau din parcare, specialiştii au înţeles cum nu se poate mai clar cât de departe sunt de laboratoarele lor: cele două maşini în care se deplasau spre cartierul în care săptămâna trecută s-ar fi organizat un atac chimic au fost atacate cu focuri de lunetă şi ţintite de obuze de mortier. 

Trecut bine de 60 de ani, Sellstrom se mândreşte cu cele peste trei decenii de experienţă la cârma unor echipe de cercetători, alături de care a studiat efectele agenţilor chimici asupra sistemului neurologic uman. Nu se află însă la prima sa experienţă de război. De-a lungul timpului, a condus misiuni de anchetă ONU în Irak, atunci când comunitatea internaţională suspecta folosirea de arme chimice. 

„Îl cunosc pe Ake. Este un tip grozav, dar acum se află într-o poziţie oribilă”, spune Charles Duelfer, fostul vicepreşedinte al echipei ONU care a inspectat Irakul în timpul lui Saddam Hussein atunci când se bănuia că acesta a folosit arme chimice în Războiul din Golf. „Se va afla sub o presiune enormă. Cum va caracteriza ceea ce va găsi acolo? Este extrem de dificil”, spune fostul oficial ONU. 

Ancheta ONU, compromisă din start

În locul presupusului atac chimic din Siria, echipa lui Sellstrom a vorbit cu medicii locali şi a examinat pacienţii care au supravieţuit. Alte sute de persoane, până la 1.300 după estimările rebelilor sirieni, nu au fost la fel de norocoşi şi au murit după ce ar fi inhalat gaz sarin. 

Totodată, experţii au căutat fragmente de şrapnel din obuzele în care ar fi fost gazul sarin lansat către sirieni. Aceste fragmente ar ajuta misiunea ONU să stabilească nu numai veridicitatea presupusului atac chimic, ci ar ajuta şi la identificarea celor care l-au lansat. Pornind de la acele fragmente, specialiştii pot identifica şi armamentul folosit şi-l pot compara cu tehnologia de care dispun taberele combatante din Siria. 

Atacul cu care au fost întâmpinaţi însă la intrarea în cartierul din Damasc a compromis însă aproape total eforturile de a ajunge la un rezultat concludent. Practic, ancheta care trebuia să dureze şase ore a fost comprimată în doar 90 de minute din cauza pericolului în care se afla convoiul ONU, iar experţii n-au putut ajunge astfel în 12 puncte-cheie, unde ar exista dovezi de folosire a armei chimice. 

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFIE Atacarea Siriei este iminentă

Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.

Liderii din administraţia siriană încep să fie „vânaţi” de rebelii opoziţiei

Guvernatorul provinciei Hama din centrul Siriei a fost ucis, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană, au anunţat surse din televiziunea naţională, atacurile fiind atribuite rebelilor.

INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.

Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut

Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.

Regimul sirian a autorizat ancheta ONU în cazul presupusului atac cu arme chimice

Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, în noapte de 21 august, relatează AFP.

John Kerry a discutat cu ministrul sirian de Externe despre presupusul atac cu arme chimice

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică astăzi, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.

Casus belli: armele chimice siriene. Unde este adevărul?

„Avem la dispoziţie o serie de opţiuni şi vom acţiona într-un mod foarte în cunoştinţă de cauză pentru ca deciziile să corespundă atât interesului nostru naţional, cât şi analizei noastre privind ceea ce poate să facă pentru avansarea obiectivelor noastre în Siria", a declarat un oficial al Casei Albe, ieri seară la Washington.

SONDAJ: Americanii se opun intervenţiei militare în Siria

Aproximativ 60% dintre americani consideră că Statele Unite nu ar trebui să intervină în războiul civil din Siria, în timp ce numai 9% cred că preşedintele Obama ar trebui să permită o intervenţie militară, conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos.

Siria ameninţă SUA: „Va arde tot Orientul Mijlociu“

Guvernul de la Damasc a avertizat sâmbătă Statele Unite că un atac asupra Siriei „nu va fi vreun picnic pentru nimeni, sub nicio formă, pentru că o agresiune ar atrage grave repercusiuni şi ar fi o minge de foc care ar face să ardă întreg Orientul Mijlociu”, notează EFE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite