OMS avertizează că relaxarea măsurilor nu înseamnă finalul pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful OMS FOTO Arhivă
Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful OMS FOTO Arhivă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat luni că relaxarea măsurilor nu înseamnă finalul pandemiei şi directorul Tedros Adhanom a anunţat că peste 600 de spitale din lume ar putea înscrie pacienţi în studii clinice pentru medicamente împotriva Covid-19.

În conferinţa de presă susţinută luni, Tedros a spus că relaxarea restricţiilor nu reprezintă finalul niciunei epidemii şi că va fi nevoie de „efoturi susţinute” din partea guvernelor şi oamenilor.

Măsurile de izolare pot ajuta o ţară să reducă presiunea epidemiei, dar nu o pot opri, a spus el. Guvernele trebuie să se asigure că pot „detecta, testa, izola şi îngriji fiecare caz şi că poate să îi urmărească pe toţi cei care au avut contact cu un bolnav”.

Tedros a adăugat că peste 600 de spitale din lume pot fi gata să înscrie pacienţi în teste clinice ale OMS pentru medicamente şi că organizaţia va trimite ţărilor 180 de milioane de măşti chirurgicale luna aceasta şi luna viitoare.

El a subliniat că organizaţia pe care o conduce pune la dispoziţie toate datele pe care le are şi că fiecare viaţă este importantă.

„Suntem deschişi şi nu ascundem nimic... Vrem ca toate ţările să primească acelaşi mesaj imediat, pentru că asta le ajută să se pregătească bine şi să se pregătească repede... Nu doar SUA, ci toate ţările primesc informaţia imediat”, a sus Tedros.

El a adăugat că „oricine moare este tatăl sau bunica cuiva”. „Este viaţă şi din acest motiv preferăm să vedem indivizii, figurile şi oamenii. Nu sunt numere sau rate, sunt oameni. Din acest motiv nu avem secrete şi de îndată ce avem informaţii le transmitem. Vrem să salvăm vieţi, chiar dacă este vorba despre o singură viaţă”. 

Şeful OMS şi-a început conferinţa mulţumind artiştilor care, în weekend, au susţinut evenimentul organizat împreună cu Global Citizen, „One World: Together at Home”, care a generat donaţii de aproximativ 128 de milioane de dolari. Suma va fi alocată în sprijinul lucrătorilor sanitari din prima linie în lupta împotriva Covid-19.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite