OMS nu recomandă „paşaportul de imunitate”. Ce propune în schimb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testare COVID-19 FOTO Inquam/ Octav Ganea
Testare COVID-19 FOTO Inquam/ Octav Ganea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă emiterea de „paşapoarte de imunitate” pentru cei care s-au vindecat de COVID-19, boala provocată de noul coronavirs, dar analizează perspectiva folosirii unor „certificate electronice de vaccinare”, precum cele pe care le dezvoltă împreună cu Estonia, transmite Reuters.

Estonia şi OMS au lansat în octombrie un proiect-pilot privind certificatul digital de vaccinare, un aşa-numit „card galben inteligent” menit urmăririi datelor medicale şi consolidării programului internaţional COVAX, destinat asigurării accesului echitabil la viitoarele vaccinuri.

„Analizăm cu multă atenţie posibilitatea folosirii tehnologiei în combaterea crizei COVID-19, inclusiv modul în care putem colabora cu statele membre în vederea obţinerii unui certificat electronic de vaccinare”, a declarat Siddhartha Datta, expert în materie de vaccinuri.

Orice iniţiativă tehnologică luată nu trebuie să copleşească ţările, trebuie să respecte legile şi să asigure trecerea frontierelor fără probleme, a subliniat oficialul OMS. De exemplu, unele aplicaţii naţionale de urmărire a cazurilor de COVID-19 nu funcţionează în străinătate, a explicat expertul.

Un alt oficial OMS, Catherine Smalwood, a declarat că organizaţia internaţională de sănătate nu recomandă utilizarea „paşapoartelor de imunitate” ca parte a măsurilor privind revenirea la o anumită normalitate în cazul călătoriilor în străinătate.

„Nu recomandăm paşapoartele de imunitate şi nici testarea ca mijloc de prevenire a transmiterii transfrontaliere”, a spus Smallwood, care a pledat în schimb ca fiecare stat să analizeze datele cu privire la transmiterea noului coronavirus şi să elaboreze ghiduri de călătorie.

Ea a afirmat totodată că OMS nu recomandă testele antigen folosite de unele companii aeriene pe aeroporturi, în condiţiile în care acestea sunt mai puţin precise decât testele PCR moleculare.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite