OMS: Imunitatea după infectarea cu noul coronavirus poate ţine şapte luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea oamenilor care fac COVID dezvoltă anticorpi
Majoritatea oamenilor care fac COVID dezvoltă anticorpi

Imunitatea dată de infectarea cu noul coronavirus poate ţine 7 luni, spun experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Şi tot ei atrag atenţia că este posibil ca persoane care fac forme uşoare ale bolii, să nu dezvolte anticorpi sau să îi piardă mult mai repede, caz în care se pot reinfecta.

Doctorul Soumya Swaminathan, reprezentant al OMS: „Ceea ce ştim este că majoritatea oamenilor care fac COVID dezvoltă anticorpi.

Există o diferenţă la cei care sunt asimptomatici sau fac forme uşoare ale bolii. Se pare că printre ei sunt mulţi care nu prezintă anticorpi detectabili.

Dar aproape toţi cei care fac forme medii până la severe ale bolii au anticorpi. Până acum, studiile arată că pot dura până la şapte luni, cel puţin".

Anticorpii anti-coronavirus ai persoanelor care au prezentat simptome uşoare de COVID-19 scad considerabil în primele trei luni după infectare, conform constatărilor unui nou studiu. 

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea California din Los Angeles, Statele Unite, a efectuat un studiu aprofundat pe un număr de 34 de persoane care s-au recuperat în urma COVID-19, după ce au prezentat simptome uşoare.

Cercetătorii au testat sângele subiecţilor de două sau trei ori pe o perioadă de trei luni.

Oamenii de ştiinţă au descoperit o scădere considerabilă a nivelului de anticorpi – proteine produse de sistemul imunitar, care împiedică virusurile să infecteze celulele organismului. În medie, nivelurile anticorpilor au scăzut la jumătate la fiecare 73 de zile, conform studiului publicat în The New England Journal of Medicine.

Rezultatele accentuează temerile că imunitatea umorală împotriva SARS-CoV-2 ar putea să nu fie de durată la indivizii care au prezentat simptome uşoare, care alcătuiesc majoritatea persoanelor cu boala COVID-19, se arată în studiu.

Studii suplimentare vor fi necesare pentru a defini un prag cantitativ de protecţie şi rata de declin a anticorpilor antivirali pe o perioadă mai mare de 90 de zile, au menţionat autorii studiului

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite