OMS: Guvernele trebuie să evite transmiterea de mesaje confuze pentru gestionarea pandemiei de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OMS: Guvernele trebuie să evite transmiterea de mesaje confuze pentru gestionarea pandemiei. .Europa se confruntă cu al doilea val al pandemiei de COVID-19, iar mai multe state reintroduc, încet, încet, carantina. În tot mai multe oraşe europene au loc proteste, unele violente, faţă de noile restricţii.

Dr. David Nabarro a declarat pentru BBC că guvernele trebuie să evite transmiterea de mesaje confuze, ceea ce, potrivit afirmaţiilor lui, au făcut mai multe ţări europene şi de pe alte continente. De asemenea, el a subliniat responsabilitatea fiecărui individ de a respecta regulile.

"Mi-ar plăcea să cred că noi, ca omenire, vom reuşi să ţinem acest virus sub control, fără a avea nevoie să implementăm restricţii foarte dure asupra modului în care trăim. Ceea ce contează într-adevăr este ce face fiecare individ în parte, în viaţa de zi cu zi", a afirmat el.

Europa se confruntă cu al doilea val al pandemiei de COVID-19, iar mai multe state reintroduc, încet, încet, carantina. Spania şi Franţa înregistrează o creştere masivă a numărului de infecţii cu noul coronavirus. 

Încă de la începutul lunii septembrie, Marea Britanie, Spania sau Franţa au început să înregistreze o creştere masivă a numărului de infecţii cu noul coronavirus. Italia şi Germania au ajuns la rândul lor la cifre de 450.000, respectiv 400.000 de cazuri.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că numărul real al îmbolnăvirilor din Spania depăşeşte trei milioane. Autorităţile din regiunea Madrid au impus carantina pe timpul nopţii. Nimeni nu va mai avea voie să iasă pe stradă, după ora 24.00. Măsura intră în vigoare la sfârşitul acestei soptămâni când expiră starea de urgenţă impusă acum două săptămâni.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez: Situaţia este gravă şi trebuie să luăm decizii uniţi şi disciplinaţi, la nivel social. Virusul este transmis între oameni şi nu supravieţuieşte mult timp în organismului uman. Pentru a reduce răspândirea lui, trebuie sa reducem mobilitatea, contactele între oameni. Nu există soluţie alternativă. Cu cât mai mare e mobilitatea, cu atât va exista mai multă transmitere.

În Franţa, virusul se răspândeşte mai repede decât în primăvară. Preşedintele Emmanuel Macron a dat dispoziţia ca două treimi din ţară să intre sub stare de urgenţă. Dacă măsura nu va avea efect, restricţiile vor fi înăsprite, relatează Reuters. „Va trebui să trăim cu acest virus cel puţin până vara viitoare", a declarat preşedintele francez.

Italia ar putea reintra în carantină dacă numărul cazurilor nu se va micşora. Premierul Giuseppe Conte spune că dacă în următoarele şapte zile numărul de noi cazuri de COVID-19, pe zi, în medie de 16.000, nu se va micşora, la nivel naţional populaţia va intra în izolare, fiind permis cetăţenilor să meargă doar la muncă sau la şcoală.

În Napoli, sute de oameni au protestat faţă de intenţia autorităţilor de a plasa întreg oraşul în carantină din cauza răspândirii necontrolate a coronavirusului. Protestatarii s-au adunat în faţa sediului guvernului regional imediat ce a început să circule vestea că oraşul se va închide. A fost nevoie de mobilizarea scutierilor pentru a risipi mulţimea furioasă.

Locuitorii din Napoli îndură deja măsuri stricte: cele mai multe şcoli au fost închise şi au fost introduse restricţii de circulaţie pe timp de noapte. Autorităţile regionale spun că situaţia continuă să se deterioreze şi singura soluţie e instituirea carantinei. Italia, care în luna septembrie reuşea, spre deosebire de alte ţări europene, să ţină pandemia sub control, se confruntă acum cu aproape 20 de mii de noi îmbolnăviri cu COVID-19 zilnic. E un bilanţ de şapte ori mai mare decât la începutul lunii.

Cehia, ţara europeană cea mai afectată de coronavirus în valul doi a revenit la carantină totală. Guvernul ceh, neputincios în faţa valului zilnic de 11.000 de cazuri noi, la 10 milioane de locuitori, a cerut ajutor european. Şi România e implicată în această operaţiune umanitară. 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziţionate prin programul umanitar al Uniunii Europeană au plecat de la Arad spre Praga. Aceste echipamente nu fac parte din stocul destinat României, ci din cel gestionat de ţara noastră pentru Comisia Europeană. Transportul celor 30 de ventilatoare va fi asigurat de două camioane ale ISU Arad.

Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel a declarat că se simte „neliniştită” în legătură cu „creşterea exponenţială” a cazurilor de coronavirus din ţară. Între timp, situaţia nu a dat semne de ameliorare. Datele publicate de autorităţi indică tot mai multe cazuri zilnice de COVID-19, joi depăşindu-se pentru prima oară pragul de 10.000 de infectări în 24 de ore. 

Carantină nocturnă în Atena şi Salonic

Blocajul nocturn va fi introdus şi în Grecia, în cele mai afectate zone, cu rate de infecţie ridicate. Restricţiile se aplică începând cu ziua de sâmbătă, când purtarea măştilor de protecţie în aer liber devine obligatorie. Atena şi Salonic sunt considerate zone cu risc ridicat. Oamenii vor rămâne în case între orele 00.30 şi 5.00 pentru a reduce adunările şi petrecerile unde apar, deseori, adevărate focare COVID-19.

Europa a devenit, sâmbătă, a doua regiune a lumii, după America Latină, care depăşeşte pragul de 250.000 de decese cauzate de coronavirus, informează Reuters. Joi, Europa a raportat pentru prima dată 200.000 de noi cazuri de infectare într-o zi, multe ţări din sudul continentului înregistrând recorduri de noi cazuri.

Marea Britanie, Italia, Franţa, Rusia, Belgia şi Franţa au înregistrat aproape două treimi din totalul de aproximativ 250.000 de decese de pe continent. În total, în Europa s-au raportat de la startul pandemiei aproximativ 8 milioane de cazuri de coronavirus.

În Marea Britanie s-au înregistrat cele mai multe decese din Europa, circa 45.000. În clasamentul ţărilor europene cu cele mai multe decese urmează Italia, Spania, Franţa şi Rusia.

Rusia a raportat în ultima săptămână cel mai mare bilanţ zilnic al deceselor pentru o ţară din Europa, în medie 250. Marea Britanie şi Franţa au o medie de 143 de decese pe zi. Au fost confirmate de laborator alte 23.012 de noi contaminări în Marea Britanie, potrivit datelor guvernului, anunţă The Guardian. Vineri, au fost depistate 20.530 de noi cazuri de îmbolnăvire.

În total, 854.010 persoane au fost testate pozitiv pentru Covid-19 în Marea Britanie.

Alte 174 de decese în termen de 28 de zile de la testare au fost raportate sâmbătă, totalul ajungând la 44.571. Vineri, au fost raportate 224 de decese.

Vineri, Franţa a devenit a şaptea îară cu peste un milion de cazuri de coronavirus.

La nivel global, până acum s-au înregistrat aproximativ 42,1 milioane de cazuri de infectare cu coronavirus şi 1,1 milioane de decese.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite