OMS: Coronavirusul ar putea să rămână printre noi precum HIV şi să nu dispară niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Ryan OMS foto arhivă
Mike Ryan OMS foto arhivă

Noul coronavirus care provoacă Covid-19 ar putea deveni endemic precum HIV, a transmis miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), avertizând că predicţiile legate de durata pandemiei nu sunt realiste şi solicitând în schimb "un efort masiv" la nivel global de combatere a răspândirii lui, relatează Reuters.

OMS a transmis că noul coronavirus poate rămâne printre noi timp de 4, 5 ani şi că va trebui să trăim cu el sau chiar să nu mai dispară niciodată, Totodată, predicţiile asupra unei durate a pandemiei nu ne ajută prea mult în acest moment.

„E important să o spunem: acest virus poate deveni un alt virus endemic în comunităţile noastre şi este posibil să nu mai plece niciodată. Cred că este important să fim realişti. Nu cred că cineva poate prezice când va dispărea această boală.

   

Nu există promisiuni şi nici date. Această boală poate să devină o problemă pe termen lung sau să nu fie", a spus expertul în probleme de urgenţă al organizaţiei Mike Ryan.

Acesta a subliniat însă că lumea are un anumit control asupra modului în care se confruntă cu boala, deşi presupune însemnat un "efort masiv" chiar şi în condiţiile descoperirii unui vaccin. 

Mai mult de 100 de potenţiale vaccinuri sunt în curs de dezvoltare, unele dintre ele fiind deja în studii clinice, dar experţii au subestimat dificultăţile găsirii unor vaccinuri efciente împotriva coronavirusurilor. 

Ryan a spus că dispunem de vaccinuri pentru alte boli, cum ar fi rujeola, care nu au fost încă eradicate, deşi ar fi putut fi.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Tedros Adhanom Ghebreyesus a întărit de asemenea ideea că „traiectoria virusului de află în mâinile noastre şi este o problemă a tuturor, drept care toţi trebuie să punem umărul pentru a pune capăt pandemiei”.

Ryan a adăugat că numai în condiţiile unui control semnificativ al virusului poate fi atenuat riscul care rămâne ridicat „la nivel naţional, regional şi global”.

Miercuri Uniunea Europeană s-a arătat în favoarea unei redeschideri graduale ale graniţelor în cadrul blocului comunitar, spunând că încă poate fi  salvat  sezonul turistic măcar parţial cu păstrarea măsurilor de siguranţă sanitară.

Experţii în sănătate publică avertizează asupra nevoii de maximă precauţie pentru a fi evitate noi focare epidemice. Ryan a spus că deschiderea graniţelor terestre este mai puţin riscantă decât reluarea zborurilor comerciale care este „o provocare diferită”.

„Trebuie să ne obişnuim cu ideea că va dura ceva până vom ieşi din pandemie”, a spus epidemiologul OMS Maria van Kerkhove.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite