OMS cere controlarea laboratoarelor unde au apărut primele cazuri de Covid-19 în China

OMS cere controlarea laboratoarelor unde au apărut primele cazuri de Covid-19 în China

FOTO Facebook

Organizaţia Mondială a Sănătăţii vrea ca laboratoarele în care au fost identificate primele cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 din China să fie controlate, în continuarea anchetei pentru descoperirea originilor virusului, informează digi24.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit OMS, trebuie făcute studii ori luate măsuri în cinci domenii principale, acestea incluzând "controale ale laboratoarelor şi institutelor de cercetare active în regiunea unde au fost identificate primele cazuri umane în decembrie 2019”, a spus, vineri, directorul organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform Agerpres.
 
De asemenea, OMS are în vedere efectuarea de "studii integrate cu privire la oameni, animale sălbatice, animale din captivitate şi din crescătorii şi la mediu”, precum şi "studii care să dea prioritate zonelor geografice unde a fost semnalată cel mai devreme circulaţia SARS-CoV-2 şi zonelor limitrofe unde s-a constatat o prevalenţă puternică a coronavirusului legat de SARS (SARS-CoV) în rezervoare non-umane”.
 
Organizaţia cere, totodată, "studii cu privire la pieţele de animale din Wuhan şi împrejurimi” şi „lucrări suplimentare de epidemiologie şi epidemiologie moleculară asupra primelor secvenţe ale virusului”.
"Ne aşteptăm din partea Chinei să susţină această nouă fază a procesului ştiinţific punând la dispoziţie toate datele pertinente, în mod transparent, şi de asemenea ne aşteptăm de la toate statele membre să susţină procesul ştiinţific abţinându-se de la politizarea lui”, a adăugat directorul OMS.
 
Organizaţia internaţională cu sediul la Geneva se confruntă cu o presiune crescândă pentru organizarea unei noi anchete aprofundate asupra originilor pandemiei. Concluziile unei anchete comune întreprinse în China la începutul anului de către cercetători chinezi şi o echipă selecţionată de OMS nu a făcut lumină în acest sens.
 
Originile coronavirusului au fost subiectul numeroaselor teorii ale conspiraţiei promovate online şi offline dar şi al acuzaţiilor dintre puterile lumii. Situaţia a alimentat tensiuni şi conflicte în Statele Unite şi China printre altele, iar încercările iniţiale ale Chinei de a muşamaliza şi a îşi acoperi urmele, inclusiv prin arestarea jurnaliştilor şi pedepsirea medicilor care vorbeau despre gravitatea situaţiei nu au făcut decât să mărească neîncrederea şi să alimenteze conflictele.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările