Olanda ar fi cerut Norvegiei să ţină secrete testele cu un tip de rachete de producţie rusă

Olanda ar fi cerut Norvegiei să ţină secrete testele cu un tip de rachete de producţie rusă

Un tip de rachete similar a fost folosit pentru a doborî avionul malaysian MH 17, ce zbura deasupra Ucrainei FOTO Wikimedia

Olanda ar fi cerut Norvegiei să ţină secrete teste efectuate cu rachete Buk, de construcţie rusă, a spus astăzi preşedintele finlandez Sauli Niinisto.


Este vorba despre rachete similare celor cu care a fost doborât avionul malaysian ce efectua zborul MH17 în estul Ucrainei, în 2014, relatează The Associated Press, citată de news.ro.

Niinisto a declarat că Helsinki a decis să confirme că s-au efectuat aceste teste la sfârşitul lui 2015.

Decizia a fost luat după ce olandezii au dezvăluit că Finlanda a jucat un rol în cadrul anchetei internaţionale penale cu privirea la doborârea Boeingului 777 şi uciderea celor 298 de persoane de la bordul avionului de linie.

Însă preşedintele finlandez nu a oferit detalii despre aceste teste.

Finlanda a început să opereze sisteme de rachete de tip Buk în 1996, în cadrul unui vechi acord comercial cu Rusia, vecina sa.

Echipa de anchetă, condusă de procurori olandezi, a anunţat miercuri că deţine probe solide cu privire la faptul că avionul malaysian a fost doborâr cu o rachetă de tip Buk, adusă în estul Ucrainei din Rusia şi dusă înapoi după tir.

Moscova dezminte orice implicare în conflictul armat dintre forţe guvernamentale şi rebeli proruşi în estul Ucrainei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările