Oficial ucrainean: Motoarele de rachetă care au permis Phenianului progrese în domeniul balistic au fost livrate Rusiei

Oficial ucrainean: Motoarele de
rachetă care au permis Phenianului progrese în domeniul balistic au fost
livrate Rusiei

Liderul nord coreean Kim Jong-un sărbătoreşte succesul testului cu racheta balistică intercontinentală Hwasong14 efectuat într-o locaţie secretă FOTO AFP KCN via KNS

Motoarele de rachetă produse în Ucraina şi care ar fi permis Phenianului, potrivit unui studiu, să realizeze progrese spectaculoase în domeniul balistic au fost toate livrate Rusiei, a anunţat marţi directorul Agenţiei spaţiale ucrainene, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Motoarele de tip RD-250, asamblate până în 2001 de întreprinderea Iujmaş - la care se referă International Institute for Strategic Studies (IISS) - erau vândute pe rachete de tip Ciclon-2 şi Ciclon-3 „în beneficiul Rusiei“, a declarat pentru presă Iuri Radcenko, directorul Agenţiei spaţiale ucrainene.

„Ulterior, ei (ruşii) au putut să le livreze oricui“, a subliniat el.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a respins această ipoteză, afirmând că doar specialiştii ucraineni ar fi putut face modificările necesare.

„Este imposibil fără specialşti ucraineni, care sunt capabili şi pregătiţi să dezvolte o producţie pe o platformă străină. Într-un fel sau altul, este vorba de livrări de contrabandă care ocolesc toate interdicţiile stricte internaţionale aflate în vigoare“, a declarat el.

Coreea de Nord a înregistrat progrese spectaculoase în materie de rachete după ce a obţinut motoare de rachete, cel mai probabil de pe piaţa neagră, de la o companie din Ucraina, potrivit unui studiu publicat luni de International Institute for Strategic Studies (IISS), relatează „Le Figaro“.

Astfel, Coreea de Nord a reuşit în doi ani să obţină un nou tip de rachetă cu rază medie, Hwasong-12, precum şi Hwasong-14, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), testată cu succes de două ori în ultimele săptămâni.

„Probabil că aceste motoare provin din Ucraina, probabil în mod ilegal“, a subliniat specialistul grupului de reflecţie Michael Elleman, într-un interviu acordat „New York Times“.

Într-o lungă demonstraţie, specialistul în rachete ajunge, prin eliminare, la concluzia că tipul de motor utilizat de Phenian nu ar fi putut fi modificat decât în fabricile grupului rus Energomaş şi ale companiei ucrainene KB Iujnoie.

„New York Times“ subliniază că serviciile de informaţii şi experţii îşi concentrează ancheta asupra unei uzine ucrainene cunoscute sub numele de Iujmaş, care are o experienţă îndelungată în materie de motoare de rachetă şi care ar avea dificultăţi financiare de la căderea guvernului prorus în 2014.

De cealaltă parte, compania a dezminţit ferm aceste informaţii într-un comunicat remis AFP. „Iujmaş nu a avut niciodată şi nu are nicio legătură cu programul de rachete nord-coreean, fie de natură spaţială, fie pentru apărare“.

Şi Oleksandr Turcinov, secretar al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, care depinde direct de preşedintele ucrainean, a negat categoric aceste informaţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: