Oficial de top al casei regale thailandeze demis pentru „fapte rele”

Oficial de top al casei regale thailandeze demis pentru „fapte rele”

Distorn Vajarodaya FOTO Bangkok News

Un oficial de rang înalt al familiei regale din Thailanda a fost dat afară pentru „fapte rele”, ce includ o relaţie extramaritală şi forţarea amantei să facă avort, se arată într-un comunicat de presă al palatului, citat de Yahoo News.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acesta nu este primul oficial demis de către regele Maha Vajiralongkorn, care a moştenit tronul anul trecut, după moartea tatălui său, Bhumibol Adulaydej, care a domnit şapte decenii.

Maha încă nu a ajuns la popularitatea pe care a avut-o tatăl său, însă este ferit de orice critică la adresa sa de către una dintre cele mai dure legi ale defăimării regale din lume. De când a fost încoronat, acesta di nurmă a dat afară mai mulţi oficiali puternici, apropiaţi ai tatălui său.

Ultimul dintre aceştia este Distorn Vajarodaya, un membru al Biroului Regal care avea în grijă de încăperile suveranului şi care a fost văzut adesea lângă fostul rege în ultimii ani de viaţă ai acestuia.

Potrivit Royal Gazette, lui Distorn i s-au retras toate decoraţiile regale, oficialul făcându-se vinovat de o relaţie extramaritală în care şi-a „forţat” amanta să facă avort, iar mai apoi „a constrâns-o” să se căsătorească cu un bărbat.

„Când femeia a rămas gravidă pentru a doua oară, acesta a forţat-o să facă încă un avort însă femeia a refuzat. Aşa că Distorn a forţat-o să se căsătorească cu un alt bărbat cu care aceasta nu avea o relaţie” se arată în comunicat.

Oficialul a mai fost acuzat şi că a „folosit numele Regelui să evite taxele în ce priveşte importul unei maşini străine” pentru a înlocui un autovehicul roial avariat. Totodată, Distorn le-ar fi ordonat unor membri din personal să măsluiască nişte documente pentru o donaţie către o fundaţie roială pe care acesta o deţinea.

Legea „lese majeste” din Thailanda, sub care insultele asupra monarhiei se sfârşesc cu până la 15 ani de închisoare pentru fiecare ofensă în parte, face imposibilă o contracarare a acuzaţiilor.

Mai mulţi oficiali de rang înalt, apropiaţi ai vechiului rege, au fost acuzaţi de lese majeste şi încarceraţi. Într-unul dintre cele mai dramatice cazuri, în 2014, actualul rege a divorţat de cea de-a treia soţie după ce peste jumătate din rudele acesteia au fost acuzate de lese majeste şi trimise apoi la închisoare pentru un presupus abuz al legăturii cu regalitatea.

În ce priveşte presa, toate instituţiile media din Thailanda se autocenzurează atunci când vorbesc despre familia regală pentru a evita să încalce legea defăimării.
citeste totul despre: