Ofensivă pentru eliberarea bazinului Eufratului de Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai forţelor irakiene FOTO AFP
Membri ai forţelor irakiene FOTO AFP

Autorităţile irakiene au anunţat sâmbătă că au lansat o ofensivă în vederea alungării grupării jihadiste Statul Islamic dintr-o zonă de la graniţa cu Siria, în sudul râului Eufrat, relatează Reuters online.

Ofensiva, lansată în regiunea Akashat, bogată în zăcăminte de gaze naturale, are ca obiectiv eliberarea localităţilor din Valea Eufratului aflate acum sub controlul Statului Islamic, între care punctul de graniţă al-Qaim, se arată într-un comunicat al armatei irakiene.

Forţele Aeriene Irakiene au aruncat mii de bileţele în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în regiunea Akashat, cerându-le jihadiştilor să se predea sau să se expună morţii.

După ce a controlat aproape o treime din Irak, Statul Islamic nu mai are decât două fiefuri în această ţară, şi anume Hawija, la 230 de kilometri nord de capitala Bagdad, dar şi trei localităţi din deşertul de la graniţa cu Siria: al-Qaim, Rawa şi Anna, la aproape 350 de kilometri spre vest. Aici s-ar afla, potrivit unui general irakian citat de AFP, „peste 1.500 jihadişti“.

Forţele irakiene au obţinut victorii importante în cursul acestui an, reuşind să-i alunge pe jihadişti din Mosul (nord), apoi din Tal Afar (nord-vest).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite