Ofensivă pe 3 fronturi pentru eliberarea oraşului irakian Mosul. Bărbaţii din localităţile scoase de sub jugul jihadiştilor poartă bărbi lungi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de securitate kurde (peshmerga) au lansat joi un atac comun pe trei fronturi diferite la nord de oraşul irakian Mosul, centru al miliţiilor organizaţiei teroriste a Statului Islamic.

Mohamed Zaki, comandant al brigăzii întâi de tancuri a forţelor peshmerga, a declarat că ofensiva include Bashiqa şi Nauran, precum şi Tel Saqfa şi barajul de la Mosul. 

Această nouă ofensivă are loc în cea de-a patra zi a operaţiunii de eliberare a  capitalei provinciei Ninive, şi are loc la două zile după ce forţele kurde s-au reorganizat şi au trimis întăriri pe front. 

   

După mai mult de doi ani de lupte împotriva grupării teroriste, forţele kurde şi-au eliberat terioriul naţional, iar kurzii pretind acum dreptul de proprietate asupra acetuia.

Se pare că Peshmerga va trasa astăzi frontierele noului Kurdistan, mai mari şi mai bine poziţionat pe plan internaţional.

Kurzii bombardaţi de turci în Siria

 Dar în timp ce kurzi irakieni luptă pe frontal de la Mosul,  în Siria, armata turcă a anunţat  că a distrus 18 poziţii ale grupării kurde YPG - Unităţile de Apărare a Poporului - situate în nordul oraşului Alep. Se pare că au fost ucişi între 160 şi 200 de combatanţi.

Liderii Statului Islamic au părăsit Mosulul

Forţele irakiene se pregătesc să lanseze mai multe atacuri, joi, spre Mosul, ultimul bastion al grupului de Stat islamic (SI) în Irak. Liderii SI ar fi au părăsit deja oraşul şi doar jihadiştii străini ar mai fi rămas să lupte în Mosul, potrivit unui general american.

Preşedintele Franţei François Hollande a afirmat că există dovezi potrivit cărora militanţii grupării expremiste Statul Islamic se refugiază din oraşul irakian Mosul în Siria, după ce masiva opreaţiune militară de recucerire a oraşului a intrat în a patra zi. 

Vorbind la o reuniune internaţională privind viitorul oraţului Mosul organizată la Paris, Hollande a spus în 20 octombrie că forţele irekiene şi cele occidentale trebuie să prevină regruparea militanţilor de la Mosul în oraşul sirian Raqqa.

Prim-ministrul irakian Haider al-Abadi s-a deplasta miercuri  pe linia frontului. Miercuri, forţele irakiene au ajuns în satul Bajwaniyah, la 30 km sud de Mosul.  „Se aud explozii puternice, dar nu ştiu ce obiective sunt lovite", a declarat prin telefon Abu Saif, un rezident de 47 de ani din Qaraqosh. „Multe familii  au ieşit să-şi facă provizii de produse alimentare de bază, oraşul este rupt de lume“, a mai spus acesta. Mai mulţi locuitori contactaţi de AFP susţin că multe străzi sunt închise traficului pe timp de noapte şi pe jumătate goale în timpul zilei.

La 15 km sud-est de Mosul, forţele federale irakiene au intrat marţi în mai multe cartiere ale oraşului creştin Qaraqosh, fiind primite cu bucurie populaţie. Ofiţerii irakieni din unităţile de contra-terorism  au declarat că sunt gata să-i alunge pe jihadişti din acest oraş.

„Noi am încercuit Hamdaniya“ districtul în care se află Qaraqosh, a declarat pentru AFP locotenentul Riyadh Tawfiq, comandantul forţelor terestre irakiene de la baza Qayyarah, de unde este desfăşurată cea mai mare parte a ofensivei spre Mosul . „Mai există puncte de rezistenţă“, a spus acesta. Aproximativ 50.000 de oameni locuiau în Qaraqosh înainte de sosirea jihadişti în 2014.

Bărbaţii din localităţile eliberate au  bărbi lungi 

Potrivit unui jurnalist AFP, locuitorii şi-au recăpătat libertatea de circulaţie, pentru prima dată în ultimii doi ani. Oamenii  s-au apropiat de forţele de securitate irakiene prudent, fluturând steag alb, în timp ce alţii au rămas în casele lor.

Cei mai mulţi bărbaţi din oraş purtau bărbi lungi, deoarece Statul Islamic le-a interzis să se bărbierească. Unul dintre locuitori i-a cerut unui  poliţist o ţigară. De asemenea, fumatul a fost interzis.

Reuniune privind Mosulul la Paris

În timp ce la Mosul coaliţia internaţională continuă să aplice strategia de înaintare metru cu metru spre oraş, la Paris are loc joi 20 octombrie o reuniune destinată strategiei politice care ar trebui aplicată după victoria militară. Reuniunea, la nivel ministerial, este organizată de Franţa şi de Irak. Si-au anunţat participarea în jur de 20 de ţări.

Reuniunea urmează să fie inaugurată de preşedintele francez François Hollande şi îşi propune să pregătească operaţiunea de “stabilizare” după reluarea sub control a oraşului. Este greu de spus cît va dura bătălia pentru Mosul. “Cîteva săptămîni sau cîteva luni”, a spus ministrul francez al apărării, Jean-Yves le Drian, care şi-a exprimat deasemenea temerea că un dezastru umanitar s-ar putea produce la Mosul, unde trăiesc un milion cinci sute de mii de oameni.

“Trebuie să cîştigăm războiul dar şi să examinăm tot ceea ce ne poate permite să cîştigăm pacea” a declarat ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault, care coprezidează conferinţa de astăzi împreună cu omologul său irakian Ibrahim Jaaafari. Statele Unite, Turcia, ţările din Golful Persic, ţările europene sunt reprezentante, dar nu şi Iranul deşi puterea şiită este un actor important pe plan geopolitic în regiune.

Pe 25 octombrie, tot la Paris, se vor reuni în jurul ministrului apărării omologii săi din cel puţin 12 ţări care fac parte din coaliţia internaţională anti-jihadistă. Oraşul Mosul este locul unde în iunie 2014 jihadiştii şi-au declarat califatul pe teritorii cucerite în Irak şi în Siria. Reluarea sub control a acestui oraş are deci o imensă importanţă militară şi politică, inclusiv în materie de simboluri. Dar mai rămîne de cucerit, în Siria, oraşul Raqqa.

La Paris se va discuta probabil şi despre pregătirea acestei noi ofensive, dar şi despre noi ameninţări care se profilează la orizont întrucît, după alungarea lor din Siria şi din Irak mulţi jihadişti ar putea reveni în Europa. Cel puţin 2500 de europeni au plecat să lupte de partea Organizaţiei statul islamic, iar revenirea lor în ţările de origine reprezintă un veritabil coşmar pentru responsabilii politici şi pentru toată lumea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite