O comisie parlamentară din Brazilia a votat în favoarea suspendării preşedintelui Dilma Rousseff

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comisie de specialitate a camerei inferioare din congresul brazilian a votat în favoarea suspendării preşedintelui brazilian Dilma Rousseff pentru folosirea bugetului statului în campania electorală prezidenţială din 2014, reprezentând primul pas în procesul de suspendare, notează Reuters.

Membrii comisiei au votat pentru recomandarea suspendării lui Rousseff cu 38 de voturi pentru şi 27 împotrivă,  iar următorul pas în procesul de suspendare este un vot în Camera Deputaţilor în acest sens, care va fi organizat cel mai probabil duminică.

Votul comisiei a fost unul mai degrabă simbolic, deoarece votul din camera inferioară ar fi avut loc indiferent de rezultatul său, însă ar putea prezenta o imaginea asupra tendinţei de vot a Camerei Deputaţilor în această privinţă.

Dacă două treimi din membrii camerei vor vota în favoarea moţiunii, Rousseff ar fi suspendată din funcţie pentru de 180 de zile, răstimp în care Senatul ar urma să dezbată trimiterea ei în judecată şi înlăturarea din funcţie, pentru care ar fi necesare o majoritate simplă în cadrul unui vot final pe această temă.

Dilma Rousseff este acuzată că ar fi încălcat legile bugetare federale din Brazilia cu scopul de a-şi sprijini campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014, în urma căreia a fost realeasă pentru un al doilea mandat consecutiv de preşedinte.

Dar popularitatea ei în rândul electoratului a scăzut drastic în ultimele luni, după ce Brazilia a intrat în recesiune economică severă şi s-a confruntat cu cel mai mare scandal de corupţie din istoria ţării, vizând compania petrolieră de stat Petrobras, în care au fost implicaţi mai mulţi membri de vârf ai Partidului Muncitorilor, din care face parte şi Rousseff.

Rousseff nu a fost implicată în scandal, însă este acuzată că ar fi încercat să-l protejeze pe fostul preşedinte socialist Luiz Inacio Lula da Silva de cercetarea penală în acest dosar, după ce l-a nominalizat pe acesta pentru funcţia de şef de cabinet prezidenţial – care l-ar fi protejat de orice investigaţie în afara celor demarate de Curtea Federală Supremă a ţării. Nominalizarea a fost blocată de un judecător al Curţii Supreme, care a apreciat că administraţia lui Rousseff încearcă să-l  ajute pe fostul preşedinte să evite urmărirea penală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite