Mărturiile bărbatului care a supravieţuit 13 luni în ocean: „Sunt disperat. Vreau să mă întorc acasă, dar nu ştiu nici măcar unde sunt”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pescar mexican a plutit în derivă 13 luni în oceanul Pacific, şi-a văzut prietenul murind pe barcă şi a supravieţuit mâncând peşte crud şi bând sânge de broască ţestoasă.

În decembrie 2012, Jose Ivan a plecat din Mexic alături de un priten pentru a pescui rechini. De atunci, nimeni n-a mai auzit nimic de cei doi şi toată lumea i-a crezut morţi. Săptămâna trecută, Ivan a fost găsit în viaţă în apropiere de Insulele Marshall din Pacific, la o distanţă de 8.000 de kilometri de Mexic. „Sunt disperat şi extenuat. Vreau să mă întorc acasă, în Mexic, dar nu ştiu cum, nici măcar nu ştiu unde mă aflu”, a povestit el pentru „Daily Mail”. Bărbatul a povestit că a plutit în derivă mai bine de un an, după ce barca pe care se afla s-a stricat. În acest timp, ceei doi bărbaţi au supravieţuit mâncând peşte, broaşte ţestoase şi păsări pe care le prindeau cu mâinile goale, iar atunci când nu ploua, beau sângele ţestoaselor pentru a se hidrata. Celălalt bărbat a murit însă în urmă cu câteva luni, pe mare, a povestit supravieţuitorul.

„Am plecat să pescuim rechini. Sunt sigur că dacă mă va duce cineva acasă, şeful meu le va plăti cheltuielile”, a mai spus pescarul. 

Atunci când a fost găsit, miercuri, Ivan era subnutrit, avea părul şi barba lungi, era îmbrăcat doar cu o pereche de pantaloni scurţi zdrenţuiţi şi era uşor confuz. Bărbatul le-a spus autorităţilor că a plecat în urmă cu mai bine de un an din Mexic spre El Salvador. 

Când a fost găsit, Ivan se afla într-o barcă din fibră de sticlă, cu motoare cu elice. „Starea lui nu este bună, dar se ameliorează”, a declarat pentru AFP Ola Fjeldstad, o studentă norvegiană la antropologie care efectuează cercetări în reciful Ebon, unde a fost găsit bărbatul. „Barca este foarte zgâriată şi arată de parcă s-ar afla de foarte multă vreme în apă”, a adăugat aceasta, potrivit cotidianului britanic „The Guardian”. 

Studenta norvegiană a adăugat că, atunci când a fost găsit, bărbatul avea în barcă o broască ţestoasă. 

Dacă povestea bărbatului se confirmă, ea nu ar reprezenta nicidecum primul caz de acest gen. În 2006, trei mexicani au ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce au fost descoperiţi plutind în derivă în condiţii similare, într-o barcă din fibră de sticlă în apropierea Insulelor Marshall. Cei trei au plutit nouă luni, plecând iniţial la pescuit de rechini. Au supravieţuit mâncând peşte şi păsări, colectând apa de ploaie şi păstrându-şi speranţa citind Bilblia pe care o aveau la bord. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite