Observatorii arabi asistă la măcelul din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de 12 observatori ai Ligii Arabe a ajuns în Siria, deplasându-se ieri în oraşul revoltat Homs, unde zilele trecute armata a intrat cu tancurile şi a bombardat cu artileria cartierele opozanţilor.

Observatorii s-au întâlnit cu guvernatorul provinciei Homs şi au vizitat mai multe zone ale oraşului, a anunţat televiziunea privată siriană Dunya. La aflarea veştii că misiunea a sosit, peste 25.000 de opozanţi s-au adunat la un miting împotriva regimului dictatorului Bashar Al-Assad. „Vrem o protecţie internaţională reală", le-au strigat ei observatorilor, care vor merge în zilele următoare şi în alte oraşe răsculate -Deraa, Hama şi Ildib.

Pe de altă parte, tancurile armatei s-au retras de pe străzi chiar înainte de sosirea misiunii. Organizaţia Observatorul sirian pentru drepturile omului, cu sediul la Londra, a comunicat agenţiilor străine de presă că oamenii din Homs au văzut 11 blindate ieşind din oraş, însă altele au rămas lângă clădirile guvernamentale. De asemenea, înainte de sosirea observatorilor, mai multe sute de cadavre ar fi fost evacuate de armată din morgile şi spitalele oraşului.

Potrivit ONG-ului de la Londra, câteva sute de oameni au fost ucişi în ultimele zile la Homs, după ce tancurile armatei s-au angajat în lupte sângeroase cu rebelii, iar unele cartiere au fost bombardate cu artileria. Informaţiile sunt greu de verificat în teren deoarece autorităţile nu au permis accesul presei străine, însă pe internet au fost postate mai multe imagini cu violenţele sângeroase.

Un număr mare de soldaţi au dezertat în ultimele săptămâni şi s-au alăturat rebelilor, angajându-se în confruntări dure cu forţele guvernamentale, potrivit BBC. Locuitorii din Homs au relatat că au văzut mai multe ambulanţe transportând militari împuşcaţi, ceea ce indică o rezistenţă armată puternică.

Observatorii sunt direcţionaţi de guvern

Rămâne de văzut dacă intervenţia diplomatică a Ligii Arabe va putea pune capăt conflictului. Observatorii nu au libertate de mişcare, transportul şi securitatea fiindu-le asigurate de guvernul de la Damasc. „Până acum, autorităţile au fost foarte cooperante", a declarat marţi pentru AFP şeful misiunii, generalul sudanez Mustafa Dab.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional Sirian (CNS), format în Turcia de liderii opozanţilor, a subliniat că observatorii sunt pur şi simplu ţinuţi „prizonieri" de regimul lui Al-Assad. CNS a cerut Ligii Arabe o intervenţie mai fermă.

Regimul e sprijinit de Rusia

Potrivit ONU, peste 5.000 de oameni au fost ucişi de la începutul revoltelor în luna martie a acestui an, fără a include şi victimele din rândul forţelor de ordine. Guvernul de la Damasc anunţase săptămâna trecută că a pierdut în confruntări peste 1.100 de soldaţi şi poliţişti. O rezoluţie de sancţionare a regimului lui Al-Assad, prezentată în octombrie în Consiliul de Securitate al ONU de către Franţa şi Marea Britanie, a fost respinsă în urma opoziţiei Rusiei şi Chinei.

Rusia a înaintat la rândul său un proiect de rezoluţie în care se cerea ambelor părţi încetarea violenţelor, atât guvernului de la Damasc, cât şi opozanţilor. Moscova a acuzat rebelii că urmăresc escaladarea violenţelor din Siria pentru a obţine o intervenţie militară externă. Rezoluţia rusă a fost de asemenea respinsă.

Moscova deţine încă din timpul Războiului Rece o bază navală în Siria, în Portul Tartus, unde, potrivit presei ruse, în ultimele săptămâni au fost trimise mai multe vase de luptă, inclusiv portavionul „Amiral Kuzneţov".

"Ar fi mai bine ca demersul de pacificare al Ligii Arabe să fie preluat de Consiliul de Securitate al ONU şi să fie stabilite măsuri clare de aplicare."
Burhan Ghaliun
lider al Consiliului Naţional Sirian

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite