Oamenii lui Sarkozy vor conduce Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cinci săptămâni după ce a obţinut cheile de la Elysee, "avalanşa Sarkozy" a dat peste cap spectrul politic francez, în primul tur al legislativelor Dreapta a dobândit o victorie

La cinci săptămâni după ce a obţinut cheile de la Elysee, "avalanşa Sarkozy" a dat peste cap spectrul politic francez, în primul tur al legislativelor

Dreapta a dobândit o victorie zdrobitoare în primul tur al alegerilor legislative din Hexagon. Primele rezultate au adus şi câteva surprize: comuniştii au rămas fără grup parlamentar, ecologiştii nu vor mai avea niciun loc în Adunarea Naţională, iar Le Pen s-a ales cu un vot minim istoric.

Candidaţii majorităţii prezidenţiale au obţinut 45,6% din voturi, în timp ce partidul socialist, aliaţii săi, partidul comunist, plus ecologiştii nu s-au ridicat, împreună, mai sus de 39%. Asta înseamnă că UMP îşi va adjudeca între 440 şi 470 de fotolii în Adunarea Naţională, dintr-un total de 577. Rămâne de văzut dacă acest record actual al dreptei îl va întrece pe cel din 1993, când s-au obţinut 500 de locuri de deputaţi. La acea vreme, socialiştilor le-au revenit doar 50 de fotolii în Adunarea Naţională.

Stânga, în cădere liberă

După ce Segolene Royal a fost înfrântă la alegerile prezidenţiale din 6 mai, partidul socialist nu a mai reuşit să convingă electoratul, astfel că, în urma legislativelor, va avea (doar) între 60 şi 90 de deputaţi. Deziluzionant a fost şi rezultatul centristului Francois Bayrou, care la prezidenţiale ajunsese pe un surprinzător loc trei, cu 18,6%. Acum, MoDe, formaţiunea sa politică, se va prezenta la balotaj duminică. De altfel, Segolene Royal a anunţat că va avea consultări cu Bayrou pentru a ajunge la o eventuală înţelegere electorală. Cât îi priveşte pe comunişti, cu doar 4%, aceştia şi-au pierdut grupul parlamentar, "performanţă" pe care nu au mai atins-o din 1958.

Un alt mare învins este Jean Marie Le Pen, a cărui formaţiune de extremă dreaptă, Frontul Naţional, nu a câştigat niciun loc de deputat. Cu doar 5%, frontul a scăzut un nivel pe care nu l-a mai avut de 25 de ani. Astfel, analiştii au observat că eşichierul politic din Franţa pare să fi devenit bicolor, situaţie ce fusese "preconizată" de alegerile prezidenţiale. În Adunarea Naţională nu vor fi decât două grupuri parlamentare, fapt nemaîntâlnit în cea de-a V-a Republică.

Miniştri aleşi din primul tur

Ministrul apărării, Herve Morin, a fost ales din primul tur, cu 50,5%. La fel şi ministrul muncii, Xavier Bertrand, şi cel al bilanţului, Eric Woerth. De acelaşi succes s-au bucurat şi premierul Fillon, precum şi ministrul economiei, Jean Marie Borloo, în timp ce Alain Juppe se va prezenta la balotaj.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite