O tânără yazidi de 23 de ani, fostă sclavă sexuală a Statului Islamic, a devenit ambasadoare a ONU pentru bunăvoinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadia Murad Tasee Baha, prima fostă sclavă sexuală devenită ambasadoare a ONU, alături de secretarul general al ONU Ban Ki-moon FOTO ONU/Eskinder Debebe
Nadia Murad Tasee Baha, prima fostă sclavă sexuală devenită ambasadoare a ONU, alături de secretarul general al ONU Ban Ki-moon FOTO ONU/Eskinder Debebe

Pentru prima oară în istorie, o fostă sclavă sexuală devine ambasadoare a ONU. Este vorba de Nadia Murad Basee Taha, care s-a aflat în captivitatea Statului Islamic timp de trei luni. Tânăra de 23 de ani din Irak, care provine din comunitatea yazidi, a fost numită vineri în postul de ambasadoare pentru bunăvoinţă, urmând să militeze pentru demnitatea victimelor traficului de fiinţe umane.

„Nadia este o apărătoare ardentă şi neobosită a poporului yazidi şi victimelor traficului de persoane“, a descris-o secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

Nadia Murad a participat pe 16 decembrie 2015 la o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU dedicată traficului de persoane. Ea a prezentat atunci suferinţele îndurate de comunitatea yazidi, minoritară în Irak, şi atrocităţile comise de jihadişti ai Statului Islamic. Ea însăşi a fost furată de jihadişti în august 2015 şi vândută de mai multe ori drept sclavă sexuală în cele trei luni cât s-a aflat în captivitate.

„Nadia a arătat un curaj excepţional alegând să vorbească despre acest lucru. Ea oferă o voce indispensabilă victimelor traficului de persoane, care continuă să sufere şi să ceară dreptate“, a subliniat Ban Ki-moon.

Şeful ONU a ţinut cu această ocazie să le ceară tuturor părţilor să ratifice şi să aplice în totalitate Convenţia ONU împotriva criminalităţii transnaţionale organizate şi Protocolul privind prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane. Ban le-a mai cerut statelor lumii şi altor parteneri să sprijine Fondul de Contribuţii Voluntare al Naţiunilor Unite destinat victimelor traficului de persoane.

„Nominalizarea Nadiei ca ambasadoare a bunăvoinţei reprezintă o ocazie unică de a-i încuraja şi pe alţii să ni se alăture în lupta împotriva traficului de persoane“, a apreciat la rândul său Iuri Fedotov, directorul executiv al Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor şi Criminalităţii.

Ambasadoarea ONU a bunavointei Nadia Murad Tasee Baha FOTO Twitter RT France

FOTO Twitter RT France

În calitate de ambasadoare a bunăvoinţei, Nadia Murad, care s-a refugiat în Germania după ce a scăpat din mâinile Statului Islamic, va fi responsabilă de elaborarea unor iniţiative de sensibilizare asupra fenomenului traficului de persoane.

„Marea mea temere este că, odată cu înfrângerea Statului Islamic, militanţii săi îşi vor rade bărbile şi se vor pierde în mulţime ca şi cum nu s-a întâmplat nimic. Nu putem permite aşa ceva“, a semnalat ea după nominalizare, precizând că va depune eforturi pentru a susţine victimele provenind în special din rândurile refugiaţilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite