O regiune din China interzice toate numele islamice, printre care Mohammed, Arafat şi Sadam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Xinjiang, o regiune din China, le interzice părinţilor să le pună copiilor nume islamice, într-o încercare de a reduce din influenţa pe care o are religia asupra comunităţii Uighur, o minoritate etnică din zonă, precizează Bloomberg.

„Muhammed”, „Jihad” şi „Islam” sunt printre cele peste 30 de nume care sunt acum interzise într-o regiune preponderent Musulmană.  Un oficial a declarat că o parte dintre nume au fost interzise pentru că aveau „un background religios”, iar deocamdată nu este precizat cu exactitate până unde se întinde interdicţia.

Restricţia asupra numelor face parte dintr-un efort mai mare al guvernului de a seculariza Xinjiang-ul, unde trăiesc aproximativ 10 milioane de Uighuri, o minoritate turcă care urmează Islamul sunit. Mai mulţi politicieni, printre care şi liderul Partidului Comunist din Xinjiang au afirmat public că Islamul radical s-a infiltrat în Asia Centrală şi că a prelungit ani de-a rândul o insurgenţă în urma căreia şi-au pierdut viaţa sute de oameni.

Mai mulţi oficiali de rang înalt, printre care şi preşedintele chinez, Xi Jinping, le-au cerut guvernelor locale să asimileze mai bine minorităţile Musulmane în cultura Han, remarcând un trend al „Arabizării” care-i afectează pe cei 21 de milioane de Musulmani din China.

Pe lângă interdicţia asupra numelor, autorităţile din Xinjiang au descurajat şi chiar interzis de-a lungul timpului folosirea voalului de către femei şi se gândesc să interzică moscheile cu dom şi alte stiluri arhitecturale specifice Orientului Mijlociu.

Activişti Uighur şi grupuri de protecţie a drepturilor omului atrag atenţia că direcţia radicală nu a luat niciodată tracţiune şi că acest gen de restricţii asupra exprimării religioase alimentează un ciclu de radicalizare şi violenţă. 

În lista cu numele interzise apar şi câteva care sunt legate de evenimente istorice si religioase ori figuri politice şi nume de locuri. Printre acestea se numără „Imam”, „Haji”, Turknaz”, „Saddam”, „Arafat”, „Medina” sau „Cairo”.

Dilxat Raxit, un purtător de cuvânt al grupului de activişti „Congresul Global Uighur” a spus despre iniţiativă că reprezintă o „atitudine ostilă” faţă de grupul etnic. „Părinţii Han care aleg pentru copii lor nume vestice sunt consideraţi trendy în timp ce noi trebuie să acceptăm regulaţia chineză, riscând să fim acuzaţi că suntem separatişti sau terorişti” a completat Raxit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite