O publicaţie din Turcia a difuzat fragmente dintr-o înregistrare audio realizată în momentul uciderii jurnalistului Khashoggi

O publicaţie din Turcia a difuzat fragmente dintr-o înregistrare audio realizată în momentul uciderii jurnalistului Khashoggi

Jamal Khashoggi intrând în consulatul saudit de la Istanbul FOTO Arhivă

Publicaţia turcă Habertürk a publicat pe site-ul său fragmente dintr-o înregistrare audio realizată în momentul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi în interiorului consulatului saudit de la Istanbul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noi detalii macabre ies la iveală în cazul Khashoggi, care afectează grav imaginea familiei regale saudite.

Habertürk a publicat pe site-ul său fragmente dintr-o înregistrare audio realizată în momentul uciderii jurnalistului şi disidentului saudit Jamal Khashoggi, care a fost văzut ultima dată în viaţă la 2 octombrie, înainte de a intra în consulatul ţării sale de la Istanbul. El s-a dus în consulat pentru a obţine actele care să-i permită să se căsătorească cu logodnica sa, o localnică de 36 de ani.

Potrivit unui fragment difuzat de Habertürk şi citat de Sputnik News, Khashoggi ar fi strigat după intrarea în consulat: „Lasă-mi braţele! Ce faci?“.

El ar fi fost preluat atunci de patru bărbaţi, care l-au dus apoi într-un birou. Acolo li s-au alăturat trei colegi, printre care şi Maher Abdulaziz Mutreb, numit drept şeful celor 15 saudiţi trimişi la Istanbul pentru asasinarea lui Jamal Kahshoggi.

„Trădătorule! Vei fi pedepsit“, ar fi spus Mutreb.

Urmează şapte minute de ceartă, îmbrânceli şi tortură.

Potrivit Habertürk, 19 apeluri telefonice au avut loc între Arabia Saudită şi „Unitatea C“, sediul consultatului, iar patru dintre ele au fost între Maher Abdulaziz Mutreb şi Saud al-Qahtani, fostul consilier pentru mass-media al prinţului moştenitor Mohammad bin Salman.

Arabia Saudită şi-a schimbat de mai multe ori versiunea în legătură cu afacerea Khashoggi.

Procurorul saudit a recunoscut joia trecută că jurnalistul a fost drogat şi dezmembrat în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul. Autorităţile saudite au 21 de suspecţi, iar 11 dintre ei sunt acuzaţi şi urmează să fie aduşi în faţa justiţiei. Cinci dintre cei 11 acuzaţi riscă pedeapsa cu moartea.

Aliat istoric al Riadului, Washingtonul a anunţat sancţiuni împotriva a 17 oficiali saudiţi suspectaţi de „responsabilitate sau complicitate“ în asasinarea lui Khashoggi.

Potrivit unor surse citate de The Washington Post, CIA a ajuns la concluzia că Khashoggi a fost ucis la ordinul prinţului moştenitor saudit.

Luni, regele Salman al Arabiei Saudite a lăudat aparatul judiciar al ţării sale şi l-a disculpat pe urmaşul său la tron.

Însă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan face presiuni asupra Arabiei Saudite pentru a da numele comanditarului acestei crime, afirmând că ordinul a venit „de la cel mai înalt nivel“.

Potrivit postului Al-Arabiya, prinţul moştenitor va fi prezent la summitul G20, care va avea loc pe 30 noiembrie şi 1 decembrie la Buenos Aires, capitala Argentinei. Va fi prima sa călătorie în străinătate de la izbucnirea scandalului Khashoggi. El va da ochii acolo cu preşedintele turc, dar şi cu alţi lideri mondiali, între care preşedintele american Donald Trump, care s-a abţinut până acum să-l arate cu degetul în cazul Khashoggi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: