O propunere inedită: containerele maritime, o posibilă armă pentru armata americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO National Interest
FOTO National Interest

La propunerea unei companii din industria militară americană, containerele maritime ar putea deveni o armă de temut a Pentagonului.

Kratos Defense vine cu un scenariu de acţiune în caz de război demn de luat în seamă de către Pentagon şi Casa Albă. Axată în principal pe dezvoltarea de sisteme aeriene de luptă, compania cu sediul în San Diego, statul California, propune împânzirea oceanelor lumii cu containere maritime transformate în arme pregătite să atace oricând este necesar.

Mai exact, inginerii de la Kratos Defense îşi imaginează modificarea şi echiparea unor containere maritime standard cu drone de luptă XQ-58A Valkyrie. Acest tip de avion fără pilot nu are nevoie de o pistă de decolare sau de aterizare, putând fi lansat cu ajutorul unei şine scurte îndreptate spre cer. Odată lansat, are capacitatea de a intra adânc în teritoriul inamic şi de a lovi acolo cu bombe ghidate sau rachete aer-aer. Sute sau mii chiar de astfel de containere ar putea fi ascunse pe insuliţe, mai ales în Oceanul Pacific. Iar costul operaţiunilor ar fi mai mic comparativ cu cel al recurgerii în mod intens la avioane de luptă. Toate detaliile sunt prezentate pe site-ul revistei de ştiinţă „Popular Mechanics”, care citează portalul FlightGlobal, specializat în ştiri şi informaţii din industria aeronautică şi aerospaţială.

„În cazul unei crize cu China, Forţele Aeriene ale SUA ar putea desfăşura containere pe insuliţe din Pacific, fie cu o navă, fie cu avionul de transport militar C-130J Super Hercules. Un mic număr de personal al Forţelor Aeriene ar fi mobilizat de asemenea” în aceste locaţii secrete, scrie „Popular Mechanics”.

Rolul acestui personal este să lanseze şi să piloteze din containere drone XQ-58A Valkyrie, care au nevoie de puţine ore pentru a intra în acţiune. XQ-58A Valkyrie este capabilă să efectueze trasee lungi în teritoriul inamic şi să atace obiective aeriene, dacă este înarmată cu rachete aer-aer, sau obiective terestre, dacă este înarmată cu bombe ghidate GBU-39B.

Caracteristicile acestei drone de luptă se apropie de cele ale unui avion de vânătoare, având nouă metri lungime şi opt metri lăţime, o autonomie de 5.556 de kilometri şi capacitatea de a atinge viteze până la Mach 0,95.

Dacă izbucneşte un război între China şi Statele Unite, dronele „Valkyrie staţionate în teritoriul american Guam, de exemplu, ar putea lejer să atingă Hong Kongul, Shanghaiul şi chiar Beijingul. Dronele staţionate şi mai aproape de China ar putea pătrunde mai adânc” în teritoriul gigantului asiatic, explică „Popular Mechanics”.

Forţele Aeriene ale SUA sunt interesate de această propunere, după cum notează Flightglobal. „Dacă am avea 1.000 de containere (...) repartizate în regiune, cum aş şti, în calitate de adversar, care dintre ele dispune într-adevăr de capacităţi şi care este pur şi simplu gol?”, subliniază generalul C.Q. Brown, care va prelua în curând conducerea acestei ramuri a Forţelor Armate ale SUA.

Recurgerea la avioane de luptă fără pilot este avantajoasă şi din punct de vedere economic, notează „Popular Mechanics”. Potrivit revistei, fiecare dronă XQ-58A Valkyrie valorează între 2 şi 3 milioane de dolari, un preţ care creşte cu 10-13% pentru echiparea containerelor şi operaţiunile de lansare, în timp ce un avion de vânătoare F-35A costă 90 de milioane de dolari şi necesită cheltuieli de până la 352 de milioane de dolari pentru un ciclu de viaţă.

Evident, XQ-58A Valkyrie nu poate înlocui în totalitate F-35A, dar ar putea să i se substituie pentru anumite misiuni şi la un preţ care bate orice concurenţă, conchide sursa citată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite