O nouă versiune în cazul misterioasei intruziuni  în ambasada Coreei de Nord de la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un adresând un mesaj cu ocazia Anului Nou FOTO EPA-EFE/KCNA
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un adresând un mesaj cu ocazia Anului Nou FOTO EPA-EFE/KCNA

Intruziunea demnă de Hollywood de la ambasada Coreei de Nord la Madrid a fost întreprinsă de o grupare ce are drept obiectiv înlăturarea regimului de la Phenian, scrie un cotidian american.

The Washington Post prezintă o nouă versiune în cazulş misterioasei pătrunderi din 22 februarie în misiunea diplomatică nord-coreeană în Spania.

Potrivit cotidianului american, asaltul a fost pus la cale şi înfăptuit de o grupare intitulată Apărarea Civilă Cheollima (DCC), care şi-a propus să provoace prăbuşirea regimului condus de Kim Jong-un.

Făcând referire la persoane care ar deţine informaţii despre realizarea operaţiunii, The Washington Post scrie că DCC a acţionat de una singură, iar agenţiile americane de informaţii ar fi fost extrem de reticente să se implice într-un asemenea plan, având în vedere calendarul.

Zece persoane au intrat în ambasada nord-coreeană de la Madrid pe 22 februarie, punându-le cătuşe şi căluş unor membri ai personalului şi dispărând, după două ore, cu calculatoare, documente şi telefoane. Agresorii aveau asupra lor arme false şi au fugit cu două vehicule ale ambasadei, abandonate mai târziu, scrie AFP.

Acest incident a avut loc cu câteva zile înaintea celui de-al doilea summit între preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong-un, organizat la Hanoi, capitala Vietnamului, pe 27 şi 28 februarie.

Speculaţiile privind identitatea şi motivaţiile atacatorilor ţin în priză presa din Spania.

Potrivit El Pais, anchetatorii implicaţi în acest caz la Poliţia spaniolă şi la Centrul Naţional de Informaţii (CNI) au descoperit legături cu Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA).

Cel puţin doi membri ai comandoului „au fost identificaţi şi au legături“ cu CIA, scrie ziarul spaniol, preluat de AFP.

CIA a negat orice implicare, dar surse guvernamentale spaniole susţin că răspunsul agenţiei a fost „neconvingător”.

DCC s-a făcut cunoscut în 2017, când a postat pe internet un filmuleţ cu nepotul lui Kim Jong-un după asasinarea cu un agent neurotoxic a tatălui său, Kim Jong-nam.

Luna trecută, DCC a anunţat crearea unui guvern nord-coreean în exil, „Joseon libre“, inspirat din numele dinastiei aflate pe tronul coreean din 1392 până 1910, anul anexării ţării de către Japonia.

Unele surse cred că scopul atacului asupra ambasadei Coreei de Nord a fost de a obţine informaţii despre Kim Hyok Chol, fostul ambasador nord-coreean în Spania.

Kim Hyok Chol a fost expulzat din Spania pe 19 septembrie 2017 de către ministrul de  Externe de atunci, Alfonso Dastis, pentru că testele nucleare pe care ţara le făcea la acel moment încălcau rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Kim Hyok Chol, care a fost declarat persona non grata de către Spania şi a fost invitat să părăsească ţara înainte ca luna să se încheie, este, în prezent, unul dintre cei mai de încredere diplomaţi ai liderului nord-coreean Kim Jong-un şi unul dintre arhitecţii summitului eşuat dintre preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong-un, din Vietnam. Întâlnirea, care urmărea să obţină un angajament clar al Coreei de Nord privind renunţarea la arsenalul său nuclear, a fost un eşec şi s-a încheiat fără un acord sau planuri de viitor.

În februarie, Kim Hyok Chol a condus şi delegaţia Coreei de Nord care a negociat un plan de dezarmare nucleară cu trimisul special al SUA Stephen Biegun, în schimbul ridicării sancţiunilor impuse Phenianului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite