O nouă serie de atacuri aeriene puternice asupra oraşului Gaza. Aproximativ 200 de oameni au fost ucişi de la începutul ostilităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Israel
Israel

Avioane de luptă israeliene au lansat, la primele ore ale zilei de luni, atacuri aeriene puternice asupra Gaza City, la câteva ore după ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a semnalat că al patrulea război cu gruparea Hamas care conduce Gaza se va dezlănţui, relatează AP.

Explozii au avut loc în oraş, de la nord la sud, timp de zece minute, într-un atac mai puternic, mai extins şi care a durat mai mult decât seria de raiduri care a avut loc cu 24 de ore înainte şi în care au fost ucişi 42 de palestinieni - cel mai grav atac de la începutul violenţelor, pe 10 mai.

Armata israeliană a spus că a atacat casele a nouă comandanţi Hamas din Gaza. Nu au fost deocamdată raportate victime şi nici nu a fost făcută o evaluare a pagubelor create luni.

Presa locală a scris că au fost lovite principalul drum de coastă, din vestul oraşului, şi câteva complexe. Compania de distribuţie a energiei a transmis că atacurile aeriene au afectat o linie care alimentează cu electricitate, de la singura centrală electrică, părţi mari din sudul Gaza City.

Duminică, într-o intervenţie televizată, Netanyahu a spus că atacurile Israelului vor continua „la putere deplină” şi „vor dura”. Israelul „vrea să perceapă un preţ mare” grupării militante Hamas, a precizat el, flancat de ministrul Apărării şi rivalul său politic, Benny Gantz, într-o demonstraţie de unitate.

De cealaltă parte, Hamas a continuat să lanseze rachete în zone civile din Gaza spre zone civile din Israel. Una a lovit o sinagogă în oraşul sudic Ashkelon, cu câteva ore înainte de slujba de seară pentru sărbătoarea evreiască Shavuot. Nu au fost raportate victime.

Ostilităţile au escaladat rapid în ultima săptămână, transformându-se, de la războiul devastator dintre Israel şi Hamas din 2014, în cele mai grave violenţe în teritoriul pe care se află 2 milioane de palestinieni.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a spus că 16 femei şi 10 copii s-au numărat prin cei ucişi duminică, iar 50 de oameni au fost răniţi.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că ţinta atacurilor a reprezentat-o „infrastructura militară subterană” a Hamas. În urma loviturii, unitatea subterană a fost distrusă, făcând ca fundaţiile caselor de deasupra să cadă, ducând la victime neintenţionate, a explicat el.

Între cei ucişi s-a numărat dr. Ayman Abu Al-Ouf, şeful departamentului de medicină internă de la spitalul Shifa şi membru al comitetului de gestionare Covid-19. Moartea medicului în vârstă de 51 de ani, este „o pierdere uriaşă într-un moment foarte delicat”, a spus Mohammed Abu Selmia, directorul Shifa.

Atacurile aeriene ale Israelului asupra Gaza au dus la distrugerea mai multor clădiri importante, între care cea care găzduia birourile The Associated Press şi ale altor media.

Sally Buzbee, director executiv al AP, a cerut o investigaţie independentă în cazul atacului de sâmbătă care a distrus clădirea.

Netanyahu a susţinut că serviciile de spionaj ale Hamas operau în această clădire şi duminică a declarat că orice dovadă va fi împărtăşită pe canalele de informaţii. Casa Albă şi Departamentul de Stat nu au confirmat.

Hamas a început pe 10 mai să lanseze rachete spre Ierusalim, declanşând atacul israelian asupra Gaza.

Cel puţin 188 de palestinieni au fost ucişi în sute de atacuri aeriene asupra Gaza, inclusiv 55 de copii şi 33 de femei, iar 1.230 de persoane au fost rănite. Opt persoane în Israel au fost ucise, inclusiv un băiat în vârstă de 5 ani şi un soldat, în atacurile în care au fost lansate 3.100 de rachete din Gaza.

Atacurile au dus la strămutarea a 34.000 de palestinieni, a spus Tor Wennesland, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, la o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, unde opt miniştri de externe au discutat despre conflict.

Eforturile Chinei, Norvegiei şi Tunisiei ca ONU să transmită o declaraţie comună în care să ceară inclusiv încetarea ostilităţilor au fost blocate de SUA, care, potrivit diplomaţilor, se tem că asta ar interfera cu eforturile diplomatice de a opri violenţele. 

Ministrul palestinian de Externe, Riad Al-Malki, a cerut Consiliului de Securitate să ia atitudine pentru a pune capăt atacurilor israeliene. Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a îndemnat consiliul să condamne „atacurile neprovocate şi aleatorii” ale Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite