O notă clasificată confirmă că Arabia Saudită şi EAU folosesc arme franceze în războiul din Yemen

O notă clasificată confirmă că Arabia Saudită şi EAU folosesc arme franceze în războiul din Yemen

FOTO AFP

Arme din Franţa sunt folosite de către Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Arabia Saudită în Yemen, potrivit unei note clasificate, dezvăluită de presa franceză, luni, fapt ce contrazice declaraţiile guvernului de la Paris, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nota de la serviciul militar de informaţii al Franţei, publicată de agenţia de investigaţii Disclose, concluzionează că EAU şi Arabia Saudită au folosit armament francez, de la artilerie, la nave, în războiul lor împotriva rebelilor Houthi.
 
Sub presiunea grupurilor pentru apărarea drepturilor omului din Franţa, guvernul de la Paris a insistat mereu că armele franceze sunt folosite doar în scop defensiv, pentru a respinge atacurile din partea rebelilor.
 
Franţa, al treilea cel mai mare exportator de armament din lume, consideră Arabia Saudită şi UAE drept clienţi loiali din Orientul Mijlociu-cea mai mare piaţă regională a sa în 2017.
 
Aceste două state au intervenit în 2015 pentru a sprijini guvernul din Yemen împotriva rebelilor Houthi, care sunt susţinuţi de Iran, într-un război în urma cărora 10.000 de oameni au murit şi milioane sunt la limita înfometării. ONU numeşte situaţia din Yemen ca fiind „cea mai gravă criză umanitară din lume“.
 

Artilerie, tancuri, nave, elicoptere

 
Nota clasificată menţionează că 48 de tunuri Caesar fabricate de grupul Nexter sunt folosite de-a lungul graniţei Arabiei Saudite cu Yemen.
 
Tancuri Leclerc, vândute în anii 1990 către EAU, au fost, de asemenea, folosite, precum şi avioanele de luptă Mirage 2000, în timp ce este posibil ca şi tehnologia de ghidare a rachetelor numită Damocles să fi fost folosită, potrivit raportului.
 
Elicoptere de transport Cougar şi avionul de alimentare A330 MRTT au fost văzute, de asemenea, în acţiune, şi două nave franceze operează în blocajul porturilor din Yemen, care a condus la o lipsă acută a hranei şi resurselor medicale, a concluzionat agenţia militară de informaţii DRM.
 
Ca răspuns la informaţiile apărute, Guvernul francez a declarat că „din câte cunoaştem, armele franceze deţinute de membrii coaliţiei sunt în mare parte în poziţii defensive, în afara Yemenului sau în baze militare, nu pe front“.
 
Disclose este un site de investigaţii care lucrează în parteneriat cu companii de presă, inclusiv postul public France Info.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: