O navă turcă aflată în drum spre Libia a fost abordată de o fregată germană VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură Twitter @TvCumhuriyet
Captură Twitter @TvCumhuriyet

Un cargo turc a fost imobilizat şi percheziţionat la Marea Mediterană de către militari germani, în cadrul unei misiuni europene însărcinate să verifice respectarea embargoului armanentului impus Libiei, anunţă luni presa turcă, relatează AFP.

Potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, o fregată germană - Hamburg - desfăşurată în cadrul Operaţiunii europene IRINI a oprit duminică seara, în largul Peloponesului, această navă turcă - Rosalina-A - aflată în drum către portul libian Misrata.

Militarii germani au percheziţionat nava toată noaptea de duminică spre luni şi au găsit doar biscuiţi şi vopsea, potrivit Anadolu, care precizează că nava transporta material umanitar.

Nava turcă şi-a reluat drumul luni dimineaţa, după plecarea militarilor germani, potrivit Anadolu.

Militari înarmaţi au coborât la bordul navei dintr-un elicopter, potrivit unor imagini impresionante difuzate de postul de ştiri NTV, după care au preluat controlul asupra sălii de comandă.

Reuters scrie, din contră, citând armata germană, că Turcia a împiedicat percheziţia.

Militari germani de pe Hamburg au abordat Rosalina-A în timpul nopţii, dar au renunţat la verificări după ce Turcia a protestat pe lângă Irini, potrivit Reuters, care citează un purtător de cuvânt german.

Acest incident riscă să înfurie Ankara, care susţine militar Guvernul de uniunea naţională (GNA) din Libia, recunoscut internaţional, şi care susţine că nimeni nu are dreptul să percheziţioneze nave turceşti fără autorizaţia sa.

Opraţiunea Irini - lansată în aprilie - vizează să impună respectarea embargoului impus de ONU trimiterii de armament în Libia de către susţinători ai beligeranţilor din această ţară aflată în război.

Turcia consideră că această misiune navală este părtinitoare şi îi acuză pe europeni de faptul că încearcă, prin acest mecansim, să împiedice livrări de armament pe cale maritimă destinate Guvernului de la Tripoli şi să le treacă sub tăcere pe cele furnizate celui mai puternic om din estul Libiei, Khalifa Haftar, de către aliaţii acestuia, pe cale aeriană şi terestră.

Potrivit Uniunii Europene (UE), Irini a permis o documentare a încălcării embargoului de către Turcia şi Rusia, două ţări implicate în războiul civil libian.

UE a sancţionat în septembrie un armator turc, pe care-l consideră vinovat de încălcarea embargoului ONU, blicându-i activele în Uniune.

Libia, cuprinsă de haos după îndepărtarea de la  putere şi uciderea lui Muammar Gaddafi în 2011, este sfâşiată în prezent între două tabere rivale, GNA, cu sediul la tripoli şi recunoscut de ONu, şi o putere în estul ţării, încarnată de către mareşalul Haftar.

GNA este susţinut de Turcia, în timp ce tabăra lui Haftar este susţinută de către Emiratele Arabe Unite (EAU), Rusia şi Egipt.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite