O navă militară venezueleană s-a scufundat după ce a lovit intenţionat un vas de croazieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava de patrulare Naiguata Captură YouTube
Nava de patrulare Naiguata Captură YouTube

O navă de patrulare a Venezuelei s-a scufundat după ce a deschis focul şi a încercat să oprească un vas de croazieră.

După opt ani de serviciu în Forţele Navale ale Venezuelei, Naiguata s-a scufundat într-o tentativă de încercuire a unui vas de croazieră fără pasageri la bord.

Columbia Cruise Services, compania care deţine pachebotul, prezintă incidentul într-un comunicat.

„La primele ore ale dimineţii zilei de 30 martie 2020 (ora locală), vasul de croazieră RGCS Resolute a fost supus unui act de agresiune din partea Marinei Venezuelei în apele internaţionale, la aproximativ 24,5 kilometri de Insula Tortuga, având la bord 32 de membri ai echipajului”, anunţă compania.

„Vasul de croazieră a fost abordat de o navă militară venezueleană, care a interpelat prin radio echipajul în legătură cu intenţiile prezenţei RGCS Resolute şi a ordonat ca vasul să se îndrepte spre Puerto Moreno de pe Insula Margarita. Întrucât RGCS Resolute naviga în apele internaţionale în acel moment, comandantul a dorit să confirme această solicitare specială”, continuă comunicatul.

În timp ce comandantul ţinea legătura cu sediul central, s-au tras mai multe focuri şi, la scurt timp după aceea, nava s-a apropiat cu viteză dinspre tribord, la un unghi de 135 de grade şi s-a ciocnit intenţionat de RGCS Resolute. Nava militară a continuat să se lovească de proră în încercarea, se pare, de a îndrepta vasul spre apele teritoriale venezuelene”, susţine Columbia Cruise Services.

Dacă RGCS Resolute şi-a continuat călătoria spre Curaçao, nava venezueleană a luat apă şi s-a scufundat, potrivit companiei.

Nava RGCS Resolute FOTO BBC

Vasul RGCS Resolute FOTO BBC

Ministerul venezuelean al Apărării a contrazis acest comunicat, aruncând vina asupra echipajului de la bordul RGCS Resolute. Potrivit Caracasului, victima în acest incident este Naiguata, care ar fi fost lovită de RGCS Resolute în timp ce efectua o misiune de patrulare în apele teritoriale ale Venezuelei. „Un act de terorism şi piraterie internaţională”, a reacţionat preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. Potrivit acestuia, vasul transporta mercenari care au primit ordin să atace baze militare din Venezuela.

Construită în 2009 în Spania, nava de patrulare Naiguata este din 2012 în serviciul Venezuelei. Cu o lungime de 80 de metri, nava poate găzdui până la 65 de persoane. 

Construit în 1991 în Finlanda, vasul de croazieră RGCS Resolute navighează sub pavilion portughez şi aparţine Columbia Cruise Services din 2018. Cu o lungime de 122 de metri, vasul poate găzdui până la 150 de pasageri şi are coca întărită, pentru a putea naviga în regiunile polare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite