O moschee pe locul turnurilor gemene?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intenţia unor credincioşi musulmani de a construi o moschee în apropierea locului tragediei de la 11 septembrie 2001, naşte sentimente diferite în membrii comunităţii locale

Intenţia unor credincioşi musulmani de a construi o moschee în apropierea locului tragediei de la 11 septembrie 2001, naşte sentimente diferite în membrii comunităţii locale

În apropierea locului unde în urmă cu 10 ani erau amplasate turnurile gemene, funcţionează, într-o clădire veche şi scorojită, o moschee ce deseverşte comunitatea islamică din Manhattan Clădirea a fost achiziţionată, cu câtiva ani în urmă de Sharif El-Gamal, proprietarul unei companii de dezvoltare imobiliară din New York. Conform viziunii sale, vechea clădire new-yorkeză trebuie să devină un centru cultural Islamic, unde “îmi pot manifesta ospitalitatea şi backgroundul cultural”.

Act simbolic
Braţul ecleziastic al iniţiativei sale, imamul Feisal Rauf consideră că acest asezământ cultural şi religios este menit să promoveze Islamul, într-un oraş care a devenit extrem de reticent la manifestările religioase.

Acest loc are o dimensiune simbolică foarte puternică. Este important pentru noi să fim activi în promovarea acestui simbolism. Este cel mai bun loc în care noi, musulmanii, putem condamna acţiunile teroriste de la 11 septembrie. Aici putem fi auziţi”, a zis liderul spiritual islamic.

Iniţiatorii proiectului au intenţia de a construi o clădire cu 13 etaje, ecologică, cu tehnologii de ultimă ora, ca simbol al Islamului progresist.

Pentru a sublinia onestitatea demersului, dezvoltatorii au consultat şi autorităţile locale asupra oportunităţii construcţiei, deşi legea americană nu îi obliga să ceară acordul pentru o construcţie privată.

Sentimente contrare

Dincolo de intenţiile şi obiectivele constructorilor, proiectul naşte sentimente contrare în sufletele new-yorkezilor, în special în rândul rudelor celor 3000 de victime ale atentatelor teroriste din 11 septembrie.

Opozanţii afirmă că nu este vorba de un sentiment anti-islamic ci de sensibilităţile unor oameni ale căror rude au murit în numele Jihadului. Alăturarea între simbolul atentatelor şi cel al Islamului ar fi nefericită şi ar naşte ostilitate, nu compasiune.

Deşi unele grupuri civice au ameninţat cu demonstraţii în cazul în care construcţia va fi aprobată, există şi victime indirecte ale atentatelor care o susţin: “Nu musulmanii sunt vinovaţi de atacul terorist din 11 septembrie. În toate religiile sunt extremişti”…

O analiză critică asupra subiectului poate fi găsită în articolul lui Daniel Greenfield: “First you bomb and then you occupy”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite