O lună de raiduri aeriene ale Rusiei în Siria - bilanţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia lansa pe 30 septembrie primele atacuri aeriene în Siria în cadrul operaţiunii „contra terorismului internaţional“. La o lună de la primele atacuri, Rusia pare să favorizeze calea diplomatică, mai ales că bilanţul raidurilor sale în Siria neconvingător, ţinând cont de moartea a 185 de civili printre cei aproape 600 de morţi, dar şi de rezultatele contestate şi limitate din teren, relatează Le Monde.

Ţinta atacurilor

Potrivit occidentalilor, aviaţia militară rusă ţinteşte în primul rând poziţii ale rebelilor moderaţi sirieni, apoi ale reţelei extremiste sunnite Statul Islamic, o acuzaţie respinsă de Moscova. Hărţi care prezintă atacurile aviaţiei militare ruse în Siria realizate de Institulul pentru Studiul Războiului şi centrul de investigaţie Bellingcat confirmă acuzaţiile puterilor occidentale. Moscova a vizat încă din primele zile ale atacurilor poziţii ale rebelilor faţă de regimul de la Damasc în special din provinciile Hama, Idlib, Alep, în nord-vestul Siriei.

Bilaţul morţilor atacurilor ruse în Siria

Potrivit unui bilanţ prezentat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), raidurile aeriene ruse au provocat moartea a 279 de rebeli moderaţi sau aliaţi ai Frontului Al-Nusra, aripa din Siria a reţelei teroriste Al-Qaeda, 185 de civili, între care 48 de copii şi 46 de femei, şi 131 de jihadişti din cadrul SI.

Impactul asupra operaţiunilor terestre ale regimului de la Damasc

Cu toate că regimul de la Damasc a felicitat, pe 24 octombrie, sprijinul Moscovei, care „a început să dea mari rezultate“, atacurile ruseşti nu au modificat raportul de forţe pe teren.

Dar susţinerea primită din partea Moscovei i-a permis armatei regimului de la Damasc să lanseze mai multe ofensive, în special în provinciile centrale Homs şi Hama, precum şi la Alep (nord), fără a reuşi să avanseze decisiv în faţa rebelilor.

Potrivit cotidianului Al-Watan, apropiat regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, obiectivul trupelor guvernamentale este de a prelua controlul asupra unor sectoare situate în apropiere de un drum strategic care asigură legătura între Alep şi capitala ţării.

Totodată, SI a cucerit teritorii importante în apropiere de un drum vital pentru regim care asigură legătura între Homs şi Alep.

Recucerirea teritoriilor pierdute de regim decurge mai lent decât se aştepta. Rebelii sirieni rezistă atacurilor forţelor guvernamentale datorită armamentului primit din partea coaliţiei internaţionale.

În plus, au apărut deja tensiuni între Moscova şi Damasc, „deoarece ruşii înţeleg că au subestimat capacităţile regimului de a avansa militar şi de a curăţa pungile de rezistenţă“, dezvăluie o sursă diplomatică.

Acest bilanţ neconvingător ar putea presa Moscova să avanseze pe calea diplomatică, odată cu deschiderea conferinţei internaţionale de la Viena pe tema soluţionării conflictului sirian.

Spitale vizate de raiduri

În ultimele zile, numeroase voci au acuzat Rusia de atacarea unor spitale. Organizaţia umanitară Medici fără Frontiere a deplâns joi o „o creştere recentă şi semnificativă“ a raidurilor aeriene asupra unor spitale, care s-ar fi soldat cu 35 de morţi, fără a preciza părţile responsabile de originea atacurilor.

Acum o săptămână, Societatea medicală siriano-americană a acuzat Rusia că atacurile sale au atins  cinci spitale şi un centru de îngrijiri din regiunile controlate de rebeli. De asemenea, OSDO a anunţat că un spital de campanie din nord-vestul Siriei a fost vizat de un raid aerian rus, un atac soldat cu moartea a 13 persoane. Spitalul Latamni (Hama) a fost atins de o rachetă ghidată prin satelit aflată în doar dotarea armatei ruse. Armata rusă a cerut „probe oficiale sau dezminţirea“ acestor informaţii.

Un nou val de refugiaţi?

Conform OSDO, raidurile aeriene ruse au contribuit într-o oarecare măsură la noi plecări din Siria. Aproximativ 100.000 de persoane au fugit din provinciile Hama, Alep şi Latakia (vest) după lansarea atacurilor aviaţiei militare ruse, a anunţat OSDO într-un comunicat publicat pe 20 octombrie.

Şefii diplomaţiilor din SUA, Rusia, Turcia şi Arabia Saudită s-au întâlnit joi seara la Viena pentru a lucra la o soluţie politică pentru criza din Siria. Această reuniune, care a fost precedată de o întrevedere între secretarul de Stat american John Kerry şi ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, este urmată, vineri, în capitala Austriei, de o reuniune lărgită, la care participă şi Teheranul. Toate părţile sunt de acord că deschiderea acestor negocieri internaţionale este un pas către o ieşire negociată din criza siriană, însă nimeni nu se aşteaptă la progrese majore în urma acestor reuniuni de joi şi vineri.

Potrivit OSDO, conflictul din Siria, izbuncit în martie 2011, s-a soldat cu peste 250.000 de morţi până acum.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite