O lume în mutaţie biologică cu confirmare legislativă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fel de rapid şi surprinzător cum, în urmă cu câteva decenii, a apărut bătălia - acum devenită globală - pentru recunoaşterea homosexualităţii apoi a cadrului juridic care să permită recunoaşterea statutului „căsătoriilor civile“ între parteneri de acelaşi sex - acum este în plină desfăşurare o altă dezbatere.

Este vorba despre problema extrem de sensibilă a recunoaşterii oficiale, în certificatele de naştere, alături de sexul masculin şi feminin, a „sexului neutru“. Poate fi vorba despre persoane care fie, din naştere, nu prezintă caracteristicile reale ale unuia dintre sexele tradiţionale, cea mai frecventă situaţie fiind cea creată de prezenţa Sindromului lui Klinefelter (număr prea mare de cromozomi sexuali XXY) sau de o insensibilitate  la androgene care duce la dezvoltarea testiculelor alături de organe genitale feminine. Fie de o situaţie apărută în adolescenţă şi dezvoltată în timpul vieţii mature, asociată unei , probleme majore de identitate sau orientare sexuală. Alte legislaţii preferă să ia în considerare, într-un asemenea caz, categoria travestiţilor sau transexualilor sau, generic, cea a homosexualilor în ansamblu.

Cât de relevantă este problema ca să merite o discuţie globală?

S-ar putea să fie din moment ce, în acest moment, se stimează că 2% din populaţia lumii ar putea fi în această situaţie, un copil intersexuat fiind înregistrat la fiecare 2.000 de naşteri. Corectare prin intervenţii chirurgicale? Sigur că este posibil, dar este şi moral ca părinţii să facă o alegere şi să-şi impună voinţa asupra unei fiinţe fără apărare? Nu, au răspuns instanţele ONU care, spre exemplu, au condamnat Franţa în trei asemenea cazuri. Chestiunea a devenit într-atât de presantă încât, în Australia spre exemplu, începând cu 2014, „genul neutru“ este recunoscut şi înscris ca atare pe documentele oficiale, iar India, Malazia, Nepalul şi Thailanda au luat aceeaşi decizie, extinzând categoria persoanelor care pot beneficia de acest statut, adâugând şi persoanele transexuale şi travestiţii. În plus, în cazul Indiei, eunucii au paşapoarte în care este menţionat „sexul E“. Din 2013, în Germania, conform unei legi din 7 mai 2013,  pe certificatul de naştere al copiilor născuţi intersexuali se menţionează „sex nedeterminat“. În Elveţia, sexul înscris pe certificatul de naştere este posibil de modificat din punct de vedere legal. California este primul stat american care, în acest an, a ratificat „Gender Recognition Act“ în termenii căruia, în documentele oficiale, se poate alege între specificaţiile „masculin, „feminin” sau „binar”.

Se anunţă la orizont o mişcare amplă care, după modelul celei precedente privind recunoaşterea legală a homosexualităţii, s-ar putea să producă schimbări şi în alte legislaţii europene (Franţa dezbate în acest moment o asemenea legislaţie), mai ales că există o decizie=cadru favorabilă în acest sens din partea Consiliului Europei. Desigur, va urma şocul cultural şi religios previzibil, mai ales în cazul ţărilor din Europa centrală şi de est care vor avea aici încă un argument puternic pentru euroscepticism. Dar, dincolo de o abordare facilă de tip tabloid, întrebarea este dacă asistăm oare la o mutaţie biologică reală pe care aceste legislaţii incipiente nu vin decât s-o confirme? Dacă da, atunci este dramatic, mai ales în contextul tragediei demografice cu care se confruntă acum Europa.

Dezbaterea pe acest subiect este atât de dificilă deoarece, pe fond, testăm, pe băjbâite, dumurile ciudate spre care se poate merge pe viitor această  lume a noastră, deja instabilă, din ce în ce mai lipsită de repere şi fugind aiurea şi înspre nicăieri. Nimic nu e nici de acceptat, nici de condamnat. Aşa ne-am construit lumea, asistăm acum uluiţi la efectele logice ale scăpării lucrurilor de sub control la scară globală.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite