O jurnalistă însărcinată a fost nevoită să meargă în Afganistan pentru că n-a avut voie să intre în Noua Zeelandă. Reacţia guvernului ţării sale natale

O jurnalistă însărcinată a fost nevoită să meargă în Afganistan pentru că n-a avut voie să intre în Noua Zeelandă. Reacţia guvernului ţării sale natale

FOTO Twitter

Jurnalista Charlotte Bellis a anunţat marţi, 1 februarie, că autorităţile din Noua Zeelandă i-au oferit posibilitatea de a se întoarce în ţară. Femeia de 35 de ani este însărcinată şi a rămas blocată în Afganistan din cauza restricţiilor impuse la frontierele Noii Zeelande.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prin oferta guvernamentală făcută jurnalistei, autorităţile neozeelandeze au făcut un pas înapoi, notează sursa citată, în condiţiile în care anterior oficialii au insistat că Bellis trebuie să solicite din nou un loc în hotelurile de carantină din ţară. Acum, vicepremierul Grant Robertson a precizat că femeii i-a fost oferit un voucher pentru o cameră.
 
„Mă voi întoarce în ţara mea natală, Noua Zeelandă, la începutul lunii martie, pentru a da naştere fetiţei noastre. Suntem atât de încântaţi să ne întoarcem acasă şi să fim înconjuraţi de familie şi prieteni într-un moment atât de special”, a transmis Charlotte Bellis printr-un comunicat.
Jurnalista a promis că va provoca în continuare guvernul să găsească soluţii în privinţa controalelor de la frontieră. Ea s-a declarat dezamăgită de faptul că posibilitatea oferită de autorităţile Noii Zeelande nu se va aplica în cazul altor femei însărcinate care vor să se întoarcă în ţară.
 
Cazul jurnalistei a pus autorităţile din ţara sa într-o situaţi stânjenitoare, în contextul în care mii de cetăţeni aşteaptă în străinătate să se deschidă spaţiile de cazare în hotelurile de carantină administrate de militari.
 
Chris Bunny, şeful sistemului de carantină din Noua Zeelandă, a explicat că lui Bellis i-a fost făcută o nouă ofertă de întoarcere pentru că Afganistan este o ţară foarte periculoasă, iar autorităţile de la Wellington au o capacitate limitată de a-i ajuta pe cetăţenii de aici, mai ales după retragerea forţelor americane la jumătatea lunii august a anului trecut şi preluarea puterii de talibani, scrie Euronews.
 
Oficialul a subliniat că decizia nu a fost luată în urma publicităţii din jurul cazului, ci că a fost luată în calcul doar siguranţa jurnalistei.
 
Charlotte Bellis este însărcinată în 25 de săptămâni şi spune că a încercat fără succes să intre în Noua Zeelandă printr-un sistem de loterie şi apoi a solicitat o întoarcere de urgenţă, care a fost respinsă.
 
Ea a fost corespondent în Afganistan pentru Al Jazeera, reţeaua de ştiri din Qatar, de unde a demisionat în luna noiembrie pentru că este ilegal să fii însărcinată şi necăsătorită în statul din Golful Persic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările