O jurnalistă însărcinată a apelat la talibani pentru că nu se putea întoarce în ţara sa din cauza carantinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Instagram / Charlotte Bellis
FOTO: Instagram / Charlotte Bellis

O jurnalistă însărcinată din Noua Zeelandă spune că a fost nevoită să apeleze la ajutorul talibanilor după ce a fost împiedicată să se întoarcă în ţara sa de origine din cauza regulilor de carantină, scrie The Guardian.

Într-un articol publicat sâmbătă în New Zealand Herald, Charlotte Bellis a declarat că este „brutal de ironic" faptul că odată i-a intervievat pe talibani cu privire la tratamentul pe care îl aplică femeilor, iar acum pune aceleaşi întrebări propriului guvern.

„Când talibanii îţi oferă ţie, o femeie însărcinată şi necăsătorită, un refugiu sigur, ştii că situaţia ta este încurcată", a scris Bellis în editorialul său.

Ministrul neo-zeelandez însărcinat cu gestionarea pandemiei, Chris Hipkins, a declarat pentru Herald că biroul său a cerut oficialilor să verifice dacă au urmat procedurile adecvate în cazul lui Bellis, „care, la prima vedere, părea să justifice explicaţii suplimentare".

Noua Zeelandă a reuşit să menţină răspândirea virusului la un nivel minim în timpul pandemiei şi a raportat doar 52 de decese cauzate de virus în rândul populaţiei sale de 5 milioane de locuitori. Însă cerinţa statului ca şi cetăţenii neozeelandezi care se întorc în ţară să petreacă 10 zile de izolare în hoteluri de carantină administrate de armată a dus la situaţii  în care mii de persoane care doresc să se întoarcă acasă se luptă pentru un loc. 

Anul trecut, Bellis lucra pentru Al Jazeera, acoperind retragerea trupelor americane din Afganistan, când a atras atenţia la nivel internaţional prin faptul că i-a interogat pe liderii talibani cu privire la modul în care tratează femeile şi fetele. În editorialul său de sâmbătă, Bellis a spus că s-a întors în Qatar în septembrie şi a descoperit că era însărcinată cu partenerul ei, fotograful independent Jim Huylebroek. Ea a descris sarcina ca fiind un „miracol", după ce în trecut medicii i-au spus că nu poate avea copii.

Bellis a demisionat de la Al Jazeera în noiembrie, iar cuplul s-a mutat în Belgia, ţara natală a lui Huylebroek. Însă pentru că ea nu era rezidentă, nu a putut rămâne mult timp. Iar singurul loc în care ei mai aveau vize era Afganistanul. Atunci, Bellis susţine că a vorbit cu contacte talibane de rang înalt care au asigurat-o că va fi în siguranţă dacă se va întoarce în Afganistan.

„Spune-le oamenilor că eşti căsătorită şi, dacă situaţia se agravează, sună-ne. Nu vă faceţi griji", i-ar fi spus aceştia.

Bellis susţine că a trimis 59 de documente autorităţilor neozeelandeze din Afganistan, dar acestea i-au respins cererea de întoarcere de urgenţă. Şeful sistemului de gestionare a carantinei din Noua Zeelandă, Chris Bunny, a declarat pentru Herald că cererea de urgenţă a lui Bellis nu se potrivea cu cerinţa ca aceasta să călătorească în termen de 14 zile. El a spus că personalul a contactat-o pe Bellis pentru a depune o altă cerere care să se încadreze în cerinţe. După ce a vorbit cu avocaţi, politicieni şi oameni de relaţii publice din Noua Zeelandă, Bellis susţine că situaţia ei pare să avanseze din nou, deşi nu i s-a aprobat încă sosirea acasă.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite