O coaliţie de peste 40 de ţări a confiscat 145,3 tone de cocaină, potrivit forţelor navale din Columbia

O coaliţie de peste 40 de ţări a confiscat 145,3 tone de cocaină, potrivit forţelor navale din Columbia

Narcosubmarin descoperit de armata columbiana FOTO EPA-EFE

Autorităţile militare şi de poliţie din peste 40 de ţări din Europa şi America au confiscat 145,3 tone de cocaină în a opta fază a Operaţiunii Orion, o operaţiune navală multinaţională împotriva traficului de droguri, a anunţat luni marina din Columbia, transmite Reuters.

Cifra reprezintă cea mai mare cantitate de cocaină capturată până acum în cadrul operaţiunii.
 
Aproximativ 575 de persoane de diferite naţionalităţi au fost capturate în timpul campaniei, care s-a desfăşurat în perioada octombrie-noiembrie, a spus marina Columbiei, adăugând că 49 de nave au fost imobilizate, precum şi şase submarine şi trei avioane.
 
Operaţiunea a confiscat şi 66 de tone de marijuana.
 
De când Operaţiunea Orion a fost lansată în 2018, eforturile combinate ale participanţilor au dus la confiscarea a peste 545 de tone de cocaină şi 224 de tone de marijuana, potrivit marinei Columbiei.
 
În pofida deceniilor de luptă împotriva traficului de droguri, Columbia rămâne un producător mondial important de cocaină şi se confruntă cu presiuni constante din partea Statelor Unite pentru a reduce recoltele de coca, ingredientul principal al drogului, precum şi producţia de cocaină.
 
Anul trecut, capacitatea de producţie de cocaină a Columbiei a crescut cu 7,9%, până la 1.010 tone, potrivit Biroului pentru Politica Naţională de Control al Drogurilor al Casei Albe din SUA.
 
În afară de ELN, foşti membri ai gherilelor demobilizate FARC care resping un acord de pace din 2016 sunt implicaţi în traficul de droguri, precum şi bande criminale, potrivit surselor de securitate.
 
La a opta fază a Operaţiunii Orion au participat, printre altele, Argentina, Belize, Franţa şi Surinam.
 
Citeşte şi: 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările