O boală „misterioasă” a ucis 18 oameni în Nigeria

O boală „misterioasă” a ucis 18 oameni în Nigeria

Punctul zero al declanşării epidemiei se află în regiunea Ondo din Nigeria FOTO BBC

O boală „misterioasă” a ucis, în ultimele zile, 18 oameni din sud-estul Nigeriei. Victimele au murit în 24 de ore de la manifestarea primelor simptome ale bolii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile sanitare din Nigeria au stabilit că punctul zero al apariţiei bolii este localitatea Ode-Irele din regiunea Ondo, dar încă nu au reuşit să identifice afecţiunea care a ucis, în ultimele zile, 18 de persoane, informează BBC. Ayodele Omole, liderul comunităţii locale din Ode Irele, avertizează însă că cifra victimelor ar putea fi mai mare.

Simptomele bolii includ dureri de cap, vedere înceţoşată, orbire şi pierderea cunoştinţei, toate victimele murind într-un interval de 24 de ore de la manifestarea primelor semne ale afecţunii. Omole a declarat pentru „Sahara Reporters” că „mai multe persoane şi-au pierdut vederea, iar la scurt timp au murit”. În urma primelor cercetări, specialiştii în medicină au stabilit că boala „misterioasă” atacă sistemul central nervos. 

Autorităţile sanitare colaborează cu experti ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru identificarea bolii. Testele de laborator efectuate până în prezent au exclus Ebola sau alte virusuri din rândul potenţialilor agenţi patogeni responsabili de boala „misterioasă”, a anunţat Kayode Akinmade, purtătorul de cuvânt al guvernului nigerian, citat de AFP. 

Gregory Hartl, purtător de cuvânt al OMS, a declarat că primele simptome ale afecţiunii au fost înregistrate la victime în perioada 13-15 aprilie. Probe de sânge, urină şi de lichid cerebrospinal au fost prelevate de la câteva victime, urmând să fie analizate la Spitalul Universitar din Lagos (Nigeria), a adăugat Tarik Jasarevic, oficial OMS.

Boala „misterioasă”, o „pedeapsă a zeilor”

În timp ce autorităţile sanitare nigeriene şi OMS confruntă epidemia cu toate mijloacele medicale şi ştiinţifice avute la dispoziţie, în rândul populaţiei din Ode Irele, unde au fost înregistrate primele victime, există convingerea că boala are o „cauză spirituală”, a atras atenţia Ayodele Omole, liderul comunităţii locale din Ode Irele. Nigerianul a explicat că inclusiv tinerii consideră epidemia o „pedeapsă a zeilor” ca urmare a distrugerii mai multor altare şi a furtului mai multor obiecte sacre din localitate şi din împrejurimi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările