O boală misterioasă s-a abătut asupra unui trib din Malaysia. 14 oameni au murit şi alte câteva zeci au ajuns la spital

O boală misterioasă s-a abătut asupra unui trib din Malaysia. 14 oameni au murit şi alte câteva zeci au ajuns la spital

FOTO Yahoo News Singapore

În ultima lună 14 membri ai tribului Batek, ultima comunitate băştinaşă nomadă din Malaysia, au murit şi alte câteva zeci au ajuns la spital, după ce au manifestat simptome de febră şi dificultăţi de respiraţie. Unii dintre ei se află la terapie intensivă, în timp ce tot mai mulţi ajung la spital.

Ştiri pe aceeaşi temă

Boala misterioasă a izbucnit in mai în statul malaysian Kelantan, o zonă tropicală izolată
 
Cauza îmbolnăvirilor subite din acest sătuc al populaţiei băştinaşe de 300 de oameni (numită în maleză Orang Asli, „populaţie originară”) rămâne necunoscută .
 
Autorităţile locale au pus zona în carantină, testează populaţia pentru eventuale boli infecţioase, şi iau probe în varianta unor contaminări sau otrăviri din cauza minelor din apropiere.
 
Totodată, îi exhumează pe cei morţii pentru autopsie.
în cazul a doi dintre cei decedaţi s-a stabilit că au murit de pneumonie, dar doctorii caută o eventuală infecţie secundară.
 
Exumarea este dificilă, întrucât, potrivit cutumei, cei care se îmbolnăvesc părăsesc comunitatea, migrând uneori departe în junglă.
 
FOTO American Collection Blog/British Library
 
Premierul maysian Mahathir Mohamad  a declarat că autorităţile suspecteză o boală infecţioasă.
 
Batek este unul dintre grupurile populaţiei băştinaşe Orang Asli. Tradiţional un trib de nomazi, doar 12 aşezări au mai rămas în picioare, majoritatea situate în apropierea pădurii tropicale Kelantan pe care strămoşii lor o numesc casă.
 
Din cauza accesului redus la îngrijire medicală, despădurirolr masive şi pesticidelor datorate fabricării uleiului de palmier şi plantaţiilor de cauciu, care au contaminat pământul şi sursele de apă, populaţia a început să scadă.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: