O bandă de ţigani români a fraudat statul britanic cu 800.000 de lire sterline

O bandă de ţigani români a înşelat sistemul de asigurări sociale din Marea Britanie cu 800.000 de lire sterline, după care s-a întors în România pentru a cheltui banii, dezvăluie cotidianul britanic The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Escrocii s-au folosit de documente false de rezidenţă şi referinţe de la locuri de muncă pe care nu le aveau, pentru a  solicita  beneficii sociale. Opt membri ai bandei de ţigani au fost reţinuţi, marţi, în Marea Britanie. Printre ei se află şi Teluş Dumitru în vârstă de 36 de ani, membru important al unei grupări infracţionale române, şi cumnata lui în vârstă de 35 de ani, Claudia Radu.

O parte dintre cei opt ţigani implicaţi în înşelătorie locuiau în Marea Britanie, în timp ce alţii mergeau regulat în această ţară, cu compania de low cost Wizz Air. Ulterior, ei se întorceau în oraşul lor Ţăndărei, din judeţul Ialomiţa, "transformat, dintr-o groapă de gunoi, într-o comunitate prosperă, plină de vile opulente şi maşini luxoase", scrie The Sun.

Dumitru Teluş este cel mai important membru al unei grupări de ţigani din sud-estul României, acuzată de trafic cu copii, potrivit poliţiei britanice. Minorii aduşi în Marea Britaniei erau obligaţi să cerşească şi să fure, în sudul Angliei. Acum, el a fost condamnat la patru ani şi opt luni de închisoare, după ce a pledat vinovat pentru o fraudă de 800.000 de lire sterline implicând ajutoare sociale pentru case, pentru copii, ajutor de venit şi scutirea de impozite, informează The Guardian.

"Aceasta a fost o fraudă pe scară largă ce a vizat, în mod deliberat, sistemul de ajutoare sociale. Faptul că sistemul britanic de ajutoare sociale a fost vizat din străinătate în mod sofisticat, este grav", a  declarat judecătorul care s-a ocupat de caz.

Alături de Teluş, alţi şapte membri ai grupării infracţionale din Ţăndărei au fost condamnaţi, iar 26 sunt judecaţi în România pentru trafic cu copii şi spălare de bani. Soţia lui Teluş, Ramona, a fost condamnată la doi ani de închisoare, după ce a pretins că are şase copii, pentru a obţine 81.000 de lire sterline.

Din locuinţa lui Teluş din Birmingham, poliţia a confiscat 41 de scrisori false către Ministerul britanic de Interne, peste 30 de certificate de naştere româneşti - majoritatea necompletate - şi referinţe false. Acuzarea a afirmat că acesta a falsificat documente pentru a obţine numere de asigurare socială, folosite apoi pentru a cere ajutoare sociale.

Ţiganii au obţinut banii prin prezentarea de certificate de naştere şi fotografii ale unor copii care fie nu existau, fie erau victime ale traficului uman. Cetăţenii din Anglia, care provin din România şi Bulgaria, pot solicita statului britanic, în baza unor legi intrate în vigoare în 2007, ajutoare dacă au lucrat în Marea Britanie cel puţin un an.

Potrivit detectivilor, condamnarea lui Teluş reprezintă cea mai mare realizare a investigaţiei comune antitrafic desfăşurate de poliţia britanică şi cea română, Operaţiunea Golf, care a costat cel puţin un milion de lire.

Potrivit The Sun, primarul oraşului Ţăndărei, Vasile Sava, a declarat: "De unde să ştiu eu de unde au bani? Nimeni nu ne spune".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările