O activistă pentru drepturile femeilor din Arabia Saudită trebuie să nege că a fost torturată, dacă vrea să iasă din închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unei activiste pentru drepturile femeilor din Arabia Saudită i-a fost oferită libertatea, dacă este de acord să spună că nu a fost torturată în închisoare, susţine sora sa, potrivit BBC.

Loujain al-Hathloul, care a condus o campanie pentru dreptul femeilor saudite de a conduce o maşină, a fost reţinută, anul acesta, pentru că ar fi conspirat cu „entităţi ostile”.

Familia ei spune că a fost torturată şi agresată sexual în custodia autorităţilor, acuzaţii pe care Guvernul saudit le neagă.

Într-o postare pe Twitter, de marţi, sora lui Loujain al-Hathloul, Lina, care locuieşte la Bruxelles, a dezvăluit detalii despre presupusa propunere.

Hathloul a devenit una dintre feţele campaniei pentru drepturile femeilor din regat. În 2014, ea a ajuns cunoscută pe reţelele de socializare, după ce a transmis live pe Twitter tentativa de a traversa graniţa dintre Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Ea a făcut campanie şi împotriva sistemului de „tutelă masculină”, care oferă autoritate tatălui, fratelui, soţului sau fiului femeii pentru a lua decizii importante în numele ei.

Sistemul a fost parţial desfiinţat luna aceasta, dar Hathloul şi alte câteva femei sunt încă ţinute în închisoare, sub legile saudite de criminalitate cibernetică.

Patru femei au spus că au fost torturate în timpul detenţiei, inclusiv electrocutate, biciuite şi abuzate sexual. Procurorul adjunct saudit a transmis că aceste acuzaţii sunt false.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite