Număr record: 250 de milioane de imigranţi la nivel mondial în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranţi în Germania FOTO AP
Imigranţi în Germania FOTO AP

Numărul imigranţilor la nivel mondial a ajuns la 250 de milioane în acest an, un record atins pe fondul afluxului masiv de refugiaţi către Europa, potrivit estimărilor publicate vineri de Banca Mondială (BM).

Deplasările de imigranţi între ţările din Sud reprezintă 38% dintre fluxurile migratorii la nivel mondial, depăşind cu 4% deplasările de imigranţi între Sud şi Nord. Aceste date se referă la toate deplasările de persoane legate de raţiuni politice, economice şi culturale. Potrivit unui studiu al Organizaţiei Internaţionale a Muncii publicat miercuri, muncitorii reprezintă două treimi dintre imigranţi.

Principalele  ţări de origine a imigranţilor sunt India, Mexic, Rusia, China şi Bangladesh, în timp ce principalele ţări de primire a imigranţilor sunt Statele Unite, Arabia Saudită, Germania, Rusia şi Emiratele Arabe Unite, potrivit raportului BM.

Ruta migratorie cea mai circulată este din Mexic către Statele Unite (13 milioane de imigranţi în 2015), urmată de Rusia către Ucraina, Bangladesh către India şi Ucraina către Rusia.

Fluxuri benefice pentru economie

Imigranţii au trimis acasă 601 de miliarde de dolari, dintre care 441 de miliarde către ţări în curs de dezvoltare. „Transferând sume ce depăşesc de trei ori ajutorul internaţional destinat dezvoltării, imigranţii reprezintă adevăraţi colaci de salvare pentru milioane de gospodării din ţările aflate în curs de dezvoltare“, apreciază Dilip Ratha, unul dintre autorii raportului, citat într-un comunicat.

Cele mai mari sume de bani au fost transferate în ordine din Statele Unite (56 de miliarde de dolari), Arabia Saudită (37 de miliarde) şi Rusia (33 de miliarde). Principalele ţări beneficiare de aceste transferuri sunt India (72 de miliarde de dolari), China (64 de miliarde) şi Filipine (30 de miliarde). „Numeroase cercetări au demonstrat că migraţiile, indiferent de nivelurile de calificare ale muncitorilor, au beneficii semnificative atât pentru ţările gazdă, cât şi pentru ţările de origine“, comentează Sonia Plaza, care a participat la redactarea raportului.

14,4 milioane de refugiaţi în 2014

Potrivit Băncii Mondiale, peste 14,4 milioane de persoane au fugit, în 2014, din calea războiului, violenţei şi persecuţiilor şi au solicitat azil într-o altă ţară. În 2014, numărul refugiaţilor a reprezentat 6% din numărul imigranţilor. Optzeci şi şase la sută dintre refugiaţii din 2014 au fost găzduiţi de ţări în curs de dezvoltare, cu Turcia în frunte, urmată de Pakistan şi Liban, în timp ce ţările dezvoltate nu au primit decât 1,6 milioane de refugiaţi, notează AFP online.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite