Număr-record de asasinate îndreptate împotriva activiştilor de mediu la nivel global în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

227 de apărători ai mediului şi resurselor naturale au fost omorâţi în 2020 la nivel global, un număr-record de victime, arată un raport publicat luni de Global Witness, un ONG internaţional care luptă pentru apărarea drepturilor omului în conexiune cu exploatarea mediului, relatează CNN.

În 2020, mai mult de patru de persoane pe săptămână în medie au murit pe tot globul încercând să protejeze mediul sau resursele naturale ale planetei, în creştere faţă de 2019 când au murit 212 oameni, se arată în raportul Global Witness.

Cei mai mulţi mulţi apărători ai mediului au murit în America Latină, şi anume în  Columbia- unde au fost ucise 65 de persoane care încercau să apere pământurile băştinaşe, pădurile sau culturile de coca - şi Mexic, unde au fost ucise 30 de persoane în atacuri conectate mai ales cu defrişările.

Filipine a înregistrat 39 de morţi printre cei care au încercat să oprească mineritul, exploatarea forestieră şi proiectele de ridicare a barajelor.

Peste jumătate dintre crime provin din ţările menţionate mai sus.

„2020 ar fi trebuit anul în care lumea stă pe loc, dar datele noastre arată că asta nu s-a transpus în mai multă siguranţă pentru cei care luptă pentru planeta noastră. Este clar faptul că exploatarea neligitimă şi lăcomia care sunt determinante ale crizei climatice sunt şi factori care au un impact tot mai violent asupra oamenilor”, a declarat pentru CNN Chris Madden, unul din autorii studiului.

Schimbările climatice alături de urbanizarea şi industrializarea accelerate au condus la penurii de apă în multe din aceste ţări în care au avut loc atacurile şi chiar asasinate ale activiştilor în casele lor. Statele din sud-vestul SUA între care şi porţiuni din Mexic au cunoscut pentru prima dată penurii de apă de-a lungul Răului Colorado, care alimentează cu apă este 40 de milioane de oameni.

Peste 70% din atacuri au fost comise asupra oamenilor care apărau pădurile – bazine captatoare de carbon – de defrişări şi proiecte ale dezvoltării industriale, potrivit Global Witness. ONG-ul spune că restul au fost ucişi în timp ce încercau să protejeze râurile, oceanele şi alte ecosisteme de coastă.

Raportul a constatat că exploatarea forestieră este cel mai mare sector legat de majoritatea cazurilor de crimă, şi anume 23 în Brazilia, Nicaragua, Peru şi Filipine împreună, urmate de lupta pentru drepturile la apă şi împotriva construirii barajelor şi mineritului.

Şi, în ciuda faptului că reprezintă doar 5% din populaţia lumii, mai mult de 30% dintre toate atacurile fatale au vizat indigenii în 2020. Global Witness le-a documentat în Mexic, America Centrală şi de Sud, precum şi Filipine.

Activiştii de mediu din Africa se confruntă, de asemenea, cu acest tip de violenţă, dar cercetătorii spun că este posibil ca cifrele să fie subestimate. Global Witness a documentat 18 asasinate pe continentul african în 2020, un salt de la doar şapte în 2019. Majoritatea acestor atacuri au avut loc în Republica Democrată Congo, iar celelalte în Africa de Sud şi Uganda.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite