Noul şef al diplomaţiei americane Mike Pompeo, în primul turneu în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pompeo Foto: AFP
Mike Pompeo Foto: AFP

Noul secretar de Stat american Mike Pompeo începe sâmbătă primul mare turneu în Orientul Mijlociu, la aliaţi-cheie ai Statelor Unite, după ce s-a întâlnit cu membrii NATO la Bruxelles, relatează AFP.

În cadrul acestui turneu de trei zile, Pompeo vizitează Arabia Saudită, Israelul şi Iordania - care se opun în regiune Iranului - în vederea unor discuţii înaintea deciziei aşteptate pe 12 mai a preşedintelui american Donald Trump cu privire la acordul nuclear cu Teheranul.

Pompeo dă asigurări că preşedintele nu a luat încă o decizie. Un oponent aprig al acestui acord semnat în iulie 2015, Trump urmează să anunţe pe 12 mai dacă ”rupe” acest text, negociat dur între Iran şi marile puteri (China, Franţa, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite şi Germania), aşa cum a ameninţat în mai multe rânduri.

Însă fostul şef al CIA, care s-a dus la Bruxelles imediat după ce a fost învestit şef al diplomaţiei americane, mai are o misiune, mai persoanlă - să arate, cu susţinerea puternică a lui Trump, că diplomaţia americană s-a întors, după mandatul complicat al lui Rex Tillerson, destituit brutal în martie, care nu a reuşit să câştige simpatia preşedintelui.

„Să redevină măreţ“

Un fost militar în vârstă de 54 de ani, Pompeo se afla din ianuarie 2017 la şefia CIA şi a traversat un spionos proces de confirmare parlamentară după ce a fost nominalizat de Trump, la jumătatea lui martie.

El s-a confruntat cu opoziţia unei majorităţi a democraţilor, care i-au denunţat atitudinea de adept al războiului şi declaraţii considerate islamofobe şi homofobe, dar şi a aripii libertariene a republicanilor, care se teme de veleităţile sale intervenţioniste.

Trump l-a prezentat joi pe Pompeo drept un ”atu excepţional” pentru Statele Unite într-un ”moment critic”.

Pompeo, care a promis să se adreseze echipelor sale la revenirea la Washington, prevăzută marţi, a dezvăluit vineri, după o întâlnire cu funcţionari de la departamentul său care lucrează la NATO, că aceştia ”par să spere să vadă că Departamentul de Stat redevine măreţ”.

”Să fiu profesionist, să fac diplomaţie - diplomaţie americană - în jurul lumii, iată misiunea mea”, a spus el.

În Arabia Saudită, sâmbătă, Pompeo urmează să se întâlnească, la Riad, cu omologul său saudit Adel al-Jubeir, după care să ia cina cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Ca Trump şi Pompeo, prinţul saudit este un opozanrt aprig al Iranului.

El a angajat o intervenţie în Yemen contra rebelilor huthi, soldată cu aproape 10.000 de morţi din 2015 şi care a provocat ”cea mai gravă criză umanitară din lume”, potrivit ONU. Acest conflict a luat treptat turnura unui ”război prin procură” între Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit.

Trump ar vrea, în paralel, să vadă Riadul făcând mai mult şi cheltuind mai mult în susţinerea operaţiunilor antijihadiste conduse de Washington, ceea ce le-ar permite militarilor americanii să se întoarcă mai repede acasă.

După vizita în Arabia Saudită, Pompeo se duce în Israel, la discuţii cu premierul Benjamin Netanyahu, iar apoi în Iordania, care are o lungă frontieră cu Siria.

„Foaie de drum“

Pe de altă parte, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a anunţat că a aprobat împreună cu Pompeo o ”foaie de drum” în vederea retragerii unei miliţii siriene dintr-o localitate siriană, relatează The Associated Press.

Acest plan provine de la grupuri de lucru înfiinţate anul acesta cu scopul de a detensiona relaţii turco-americane, în urma sprijinului pe care Washingtonul îl dă unor forţe siriene kurde pe care Ankara le consideră teroriste.

Cavusoglu a anunţat vineri, în urma unei întâlniri cu Pompeo la NATO, că dacă retragerea nu are loc, ”vom fi obligaţi să intervenim împotriva teroriştilor”.

El a spus că au discutat şi despre procesul din Turcia împotriva unui pastor amrican acuzat de spionaj şi legături cu grupări teroriste.

Cazul lui Andrew Brunson nu este motivat politică, i-a transmis el omologului său, iar Turcia nu va accepta ”ameninţări sau sancţiuni” în vederea obţinerii eliberării acestuia.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite