Noul preşedinte al Iranului promite Siriei ajutor necondiţionat

Noul preşedinte al Iranului promite Siriei ajutor necondiţionat

Noul preşedinte iranian, Hassan Rohani  FOTO Reuters

Noul preşedinte iranian, Hassan Rohani, învestit sâmbătă în funcţie, i-a promis premierului sirian, Wael al-Halqi, că va continua legăturile strânse cu aliatul său de la Damasc, indiferent de evoluţia situaţiei interne a Siriei, relatează agenţia Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nicio forţă din lume nu poate zgudui relaţiile solide, strategice şi istorice care unesc cele ţările noastre într-o prietenie“, i-a declarat Rohani premierului sirian, aflat în Teheran pentru a asista la învestirea preşedintelui iranian. „Relaţiile sirieno-iraniene sunt bazate pe înţelegerea unui destin comun“, a mai spus Rohani.

Noul preşedinte a făcut promisiunea că va menţine „suportul Iranului pentru poporul şi guvernul sirian, pentru restabilirea stabilităţii, pentru a face faţă provocărilor şi pentru găsirea unei soluţii pacifiste a crizei ce are loc în Siria. Damascul a stat alături de noi în timpul războiului de opt ani, care a urmat invaziei irakiene de către Saddam Hussein în 1980. De atunci, guvernele noastre sunt aliate foarte apropiate“, a concluzionat Rohani.

Hassan Rohani a mai declarat duminică, imediat după depunerea jurământului, că ţările occidentale trebuie să dialogheze cu Teheranul, nu să impună sancţiuni, relatează AFP.

„Poporul iranian nu poate fi obligat prin sancţiuni sau ameninţări cu războiul să renunţe la drepturile dezvoltării energiei nucleare; singura soluţie este dialogul cu Iranul pe picior de egalitate şi prin respect reciproc", a declarat Rohani.

Noul preşedinte al Iranului, Hassan Rohani, a depus jurământul de învestitură, duminică, în Parlament, în cursul unei ceremonii la care au asistat zeci de lideri străini.

Hassan Rohani a devenit al şaptelea preşedinte al Republicii Islamice Iran, după ce a fost ales pe 14 iunie, din primul tur, cu 51% din voturi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: