Noul preşedinte al Braziliei promite să readucă „democraţia“ în Venezuela: Soluţia „va veni în curând“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jair Bolsonaro FOTO EPA-EFE
Jair Bolsonaro FOTO EPA-EFE

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro şi ministrul său de Externe s-au întâlnit joi cu opozanţi ai preşedintelui socialist venezuelean Nicolas Maduro şi au promis să acţioneze pentru înlăturarea acestuia de la putere.

Jair Bolsonaro, un şef de stat asimilat extremei drepte, l-a primit la Palatul Planalto pe Miguel Angel Martin, preşedintele Tribunalului Suprem de Justiţie în exil, un organism paralel numit de Adunarea Naţională a Venezuelei, singura instituţie controlată de opoziţia de la Caracas.

„Vom face tot ce e posibil pentru restabilirea democraţiei în Venezuela şi pentru ca (venezuelenii, n. red.) să trăiască în libertate“, spune Bolsonaro într-o înregistrare video difuzată după întâlnire.

„Cred că soluţia va veni în curând“, a adăugat el, îndemnând poporul venezuelean „să reziste“ până atunci, transmite AFP.

Pe de altă parte, ministrul brazilian de Externe Ernesto Araujo s-a întâlnit cu lideri ai opoziţiei venezuelene.

Au discutat idei „de acţiune concretă“ în vederea restabilirii democraţiei în Venezuela, arată un comunicat al diplomaţiei braziliene, fără a da detalii.

Noul guvern brazilian îl recunoaşte pe Juan Guaido, un lider al opoziţiei care conduce Legislativul de la Caracas, drept preşedintele de drept al Venezuelei.

Juan Guaido, un deputat din partidul Voinţa Populară, a declarat săptămâna trecută că este pregătit să îşi asume preşedinţia interimară şi să convoace alegeri, dar că va face aceasta doar cu sprijinul forţelor armate.

Ori Nicolas Maduro a primit până acum sprijinul consecvent al forţelor armate din ţara sa, notează Reuters.

De la preluarea mandatului, la 1 ianuarie 2019, Jair Bolsonaro şi-a intensificat criticile faţă de Nicilas Maduro, cel mai mare adversar ideologic al său.

El s-a exprimat în favoarea deschiderii unei baze americane în ţara sa şi adoptarea unor sancţiuni împotriva „camarilei maduriste“.

Nicolas Maduro, în vârstă de 56 de ani, a fost învestit acum o săptămână pentru al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, un mandat considerat ilegitim de către Statele Unite şi alte ţări.

Aceşt moştenitor politic al lui Hugo Chavez a fost reales la 20 mai 2018 pentru un mandat de şase ani, într-un scrutin boicotat de opoziţie.

Maduro susţine că SUA duc un „un război economic“ împotriva ţării sale pentru a-l înlătura de la putere şi îl califică pe Bolsonaro drept un „Hitler al timpurilor moderne“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite