Noul Guvern israelian va intensifica procesul de colonizare

Noul Guvern israelian va intensifica procesul de colonizare

Premierul israelian Benjamin Netanyahu FOTO Reuters

Noul Guvern israelian al lui Benjamin Netanyahu, care urmeazã să depună jurământul luni în Parlament, va "intensifica procesul de colonizare" în Cisiordania, a afirmat adjunctul ministrului Apărării, Danny Danon, cu două zile înaintea vizitei preşedintelui american Barack Obama, relatează AFP.

"Epoca Ehud Barak (fostul ministru al Apărării) s-a încheiat. Noul Guvern va intensifica procesul de colonizare în Iudeea-Samaria, în Galileea şi în Negev", a afirmat pentru radioul public, Danny Danon, deputat din partea Likud, partidul lui Netanyahu. Membru al grupului de lobby din partea coloniştilor, Danon l-a acuzat în trecut pe Ehud Barak că a împiedicat construirea de locuinţe în coloniile din Cisiordania.

Întrebat cu privire la posibila reacţie a preşedintelui american, Danon a minimizat riscul unei confruntări: "Statele Unite sunt la curent cu faptul că au fost alegeri în Israel şi că a fost format un guvern naţional. Dorim pacea, însă dacă privim în stânga şi în dreapta în regiune, nu putem constata decât că nu există un partener", a declarat Danon.

"Nu există niciun orizont pentru un demers politic. Suntem pregătiţi să negociem fără condiţii prealabile, însă nu sunt foarte optimist", a adăugat el.

Apropiaţii noului ministru al Apărării, Moshe Yaalon, citaţi de radioul public, au exclus orice gest faţă de Autoritatea Palestiniană, în contextul vizitei lui Barack Obama. Moshe Yaalon se opune eliberării prizonierilor palestinieni, sistării procesului de colonizare, precum şi unui transfer al controlului asupra noilor sectoare din Cisiordania către Autoritatea Palestiniană, a adăugat radioul.

Un deputat din partea opoziţiei de stânga, Zehava Galon, a denunţat la radioul public "acest Guvern de dreapta care va continua să cheltuie miliarde de shekeli în colonii".

Negocierile de pace israeliano-palestiniene au fost suspendate începând cu septembrie 2010.

Casa Albă nu a prevăzut nicio iniţiativă specifică în procesul de pace israeliano-palestinian, pentru vizita preşedinteui Obama.

Noul Guvern al lui Netanyahu, constituit cu ocazia alegerilor din 22 ianuarie urmează să fie prezentat luni după-amiaza în Parlament pentru a-şi obţine învestitura. Mai multe portofolii cheie, precum cel al Apărării sau al Locuinţelor, acordat lui Uri Ariel, numărul doi în Căminul Evreiesc, partid religios naţionalist, au fost atribuite unor promotori ai colonizării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările