Noul coronavirus schimbă protocoalele de găsire a unui vaccin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Viteza foarte rapidă de răspândire a noului coronavirus necesită un răspuns similar din partea producătorilor de vaccinuri şi medicamente, care s-au văzut nevoiţi să-şi reducă la câteva luni o muncă ce durează în mod obişnuit ani buni pentru găsirea unor produse eficiente şi sigure.

Producerea unui vaccin poate lua ani buni. Înainte de a fi scos pe piaţă, el trebuie să treacă prin mai multe faze de testare, pe animale, apoi pe oameni, iar efectele sale secundare trebuie meticulos studiate.

Dar viteza foarte rapidă de răspândire a noului coronavirus dă peste cap acest proces. Încă nu se ştie sigur dacă persoanele contaminate, apoi vindecate au dezvoltat suficienţi anticorpi pentru a fi imune. Iar vaccinarea ar fi singura modalitate de evitare a unui al doilea val de infectare.

În prezent, laboratoarele farmaceutice încearcă prin toate mijloacele să limiteze la maximum durata obişnuită de găsire a unui vaccin. Potrivit Bloomberg, circa 25 de vaccinuri anti-SARS-CoV-2 sunt în curs de dezvoltare. „Nu există precedent în privinţa vitezei cu care evoluăm”, recunoaşte Clement Lewin, vicepreşedinte la Sanofi, lider pe piaţa farmaceutică din Europa.

Această competiţie contracronometru îi face pe unii să recurgă la metode mai puţin obişnuite. În această ordine de idei, vaccinul ARN anti-coronavirus conceput de Moderna pare cel mai promiţător.

Moderna a început lucrul la acest vaccin încă din 11 ianuarie, când au apărut primele informaţii despre secvenţa genetică a coronavirusului. Două zile mai târziu, vaccinul candidat era deja creat.

Măsurile de precauţie sunt de asemenea adaptate la situaţia de urgenţă. Pfizer, care colaborează cu BioNTech, vrea să îşi testeze formula pe oameni până la sfârşitul lunii aprilie. Patru voluntari vor fi testaţi simultan.

Astfel, testele vor avea loc pe un eşantion mai mare decât în mod obişnuit, iar rezultatele vor fi comunicate în timp real agenţiilor responsabile de reglementare. „Pe scurt, ne propunem să schimbăm modul de producere a unui vaccin”, explică directorul de cercetare pentru vaccinuri din cadrul Pfizer.

Şi producţia urmează să fie urgentată, în condiţiile în care, potrivit Bloomberg, peste 100 de milioane de persoane sunt considerate prioritare în Statele Unite. Alte câteva sute de milioane de persoane pot pretinde la o vaccinare rapidă în restul lumii.

În cazul găsirii unui vaccin eficient şi sigur, şansele fabricării dozelor necesare doar de către un singur laboratator sunt destul de mici. „Puţine medicamente sunt produse la această scară”, relevă preşedintele Moderna, potrivit slate.fr.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite