Noul chip al războiului: complet dezumanizat, precis, ideal pentru noile jocuri ale morţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vehicul de luptă complet robotizat prezentat în exercţiul Combat Resovile 17 la Joint Multinational Readiness Center din Germania, iunie 2022 (sursa: Alexander Rider/Stars and Stripes)
Vehicul de luptă complet robotizat prezentat în exercţiul Combat Resovile 17 la Joint Multinational Readiness Center din Germania, iunie 2022 (sursa: Alexander Rider/Stars and Stripes)

Puterea de imaginaţie destructivă a contemporanilor noştri atinge performanţe cu totul excepţionale, întru bucuria generalilor activi şi ciuda celor pensionarilor care văd acum uriaşele beneficii de a trece direct de la simulările de tip „war games” la realitatea din teren, folosind jucării sofisticate care vor îndeplini fără ezitare, până la capăt, ordinul de a ucide.

Iar acum când la ordinea zilei se află discuţiile despre întărirea capacităţilor de luptă care să întărească decisiv frontul de est al Alianţei, poate este util, chiar necesar din punctul  meu de vedere, să discutăm foarte serios despre perspectiva imediată a posibilităţii de a economisi ceva din vieţile oamenilor, trimiţând în acţiune forţele militare complet robotizate.

Foarte interesant în acest sens îmi pare un exerciţiu desfăşurat în această lună în Germania organizat de către1st Armored Brigade Combat Team, 3rd Infantry

Division cu participare a 5600 de militari din trupele aliate provenite din Belgia, Bosnia & Herţegovina, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Italia, Kosovo, Lituania, R.Moldova, Macedonia de Nord şi Polonia. De ce interesant? Deoarece a avut ca scop „testarea şi certificarea echipelor brigăzilor de luptă şi interoperabilitatea între aliaţi”, chestiune fundamentală în momentul în care grupuri de luptă din estul Alianţei vor fi ridicate la nivel de brigadă şi, desigur, în noul context al deplasării zonei de pericol, din nou, în zona statele Baltice din momentul în care se oficializează primirea Finlandei şi Suediei.

aa

Dar, tocmai din cauza acestui context atât de complicat, este semnificativă demonstraţia pe care au făcut-o americanii la Joint Multinational Readiness Centre prezentând capacităţile de luptă complet robotizate deja operaţionale create în cadrul Project Origin. Au fost prezentat vehiculele de luptă şi de transport complet autonome care pot fi manevrate de la distanţă, extrem de diverse şi care, spre exemplu,  înlocuiesc complet folosirea forţei de muncă umane: Common Remotely Operated Weapon Station Jevelin, unităţi pentru războiul electronic , unităţi mobile şi de mare capacitate, fără echipaj, pentru misiuni de aprovizionare şi reaprovizionare. În plus, există kituri speciale care transformă robotul terestru într-unul complet amfibiu . „Avansul înregistrat în cazul roboţilor de teren şi al autonomiei acestora va oferi armatei noi capacităţi care vor ajuta la îndeplinirea operaţiunilor multiple” spunea Bernard Theissen, de la CVSC Ground Vehicle Robotics.

aaa

Foto: mitralieră M-240 montată pe o maşină de luptă complet robotizată produsă în cadrul Project Origin

Aveţi aici o prezentare foarte scurtă a câtorva dintre aceste noi capacităţi militare care, în principu, acoperă trei domenii de angajament. E vorba despre domeniul informaţiilor militare în care deja sunt implicate în mod curent drone foarte uşoare (tip PUMA) sau elicoptere robotizate tip INSTANT EYE care zboară deasupra liniilor inamice şi transmit datele necesare centrului de comandă care, instantaneu, le poate prelucra şi formula planul de luptă pentru roboţii din teren.

 Al doilea domeniu îl reprezintă dronele de luptă tip kamikaze sau mortierele robotizate. An fine, avem deja operaţionali roboţi de teren de diverse tipuri, de la „căinii de luptă” până la buldozere grele folosite în operaţiuni de deminare sau distrugerea barajelor de sârmă ghimpată sau a altor tipuri de obstacole. Sau, iată, maşini grele de luptă multi-teren şi capabile să folosească diverse tipuri de muniţii, să sperăm că se va rămâne la nivelul celor convenţionale. 

aaa

Nici ceilalţi nu se lasă mai prejos. Ruşii au testat deja în Siria acest robot masiv  tip JSC 766 UPTK (foto )specializat în operaţiuni de deminare (mine anti-tanc şi anti-personal) şi care poate fi condus de un singur operator aflat la distanţă de 1 km.

Uran-6
Uran-6

Sau submarine mici de atac, şi ele în întregime robotizate, alături de o serie întreagă de drone, aveţi aici o prezentare foarte sugestivă.

Apar două probleme. Prima este legată de costul enorm al echipamentelor de acest fel şi al stagiilor de pregătire pentru militarii care urmează să devină operatorii de sisteme. Ceea ce face ca, de facto, toate deciziile esenţiale în domeniul operaţiunilor militare să fie concentrate în linia de comandă şi control deţinută de operatorul principal de sisteme, ceea ce face ca, din nou, principalele alianţe militare să fie polarizate în jurul a câtorva naţiuni, cele care  vor impune şi sensul viitoarelor decizii. Cu naţiunile mici din ce în ce mai dependente.

Dar, dincolo de aspectele acestea destul de evidente ale viitoarelor dependenţe sau hiper-dependenţe economice, accentuate în fiecare zi prin introducerea în joc a din ce în ce mai multe sisteme de inteligenţă artificială, ar trebui să vorbim (dar nu neapărat, deoarece asta nu interesează vreun general) despre modul în care civilizaţia noastră se depărtează cu viteză considerabil, chiar cu oarece frică, de problema morală implicată de ceea ce odată s-au numit regulile războiului.

Practic, oricât de ruşinos ar fi să recunoaştem asta, ele nu mai există decât la modul formal şi cu osebire când vrem să găsim motivele pentru diabolizarea adversarului. 

aaa

Uite că începe pe scară largă îndepărtarea de dilema morală căci, în definitiv, cine ar putea acuza nişte maşini că, pe moment, li s-ar ars vreun circuit şi, ca atare, au ucis câteva mii de oameni „în urma unei funcţionări defectuoase a sistemelor”? Intră asta, dau sau nu, sub legislaţia privitoare la crimele de război sau funcţionează scuza „aşa a vrut Dumnezeu”, adică pe scurt. „ghinion” cum ar spune domnul Preşedinte al nostru?     

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite